Sağlık Bakanlığından ”el yıkama” etkinliği
SAĞLIKANKARA (AA) Sağlık Bakanlığının "Dünya El Yıkama Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, doğru el yıkama yöntemleri uygulamalı aktarıldı.
Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'ndeki etkinlikte konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, Kovid19 salgını sürecinde hijyenin öneminin arttığını söyledi.
Çocuklara el yıkamanın önemi ve zamanının anlatılması gerektiğini ifade eden Parlakay, şunları kaydetti:
"Okuldan ya da işten eve döndüğümüzde, yemekten önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, sokak hayvanlarını sevdiysek, öksürük ve hapşırıktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Çocuklarımıza doğru yıkamanın sıvı sabunu ve köpüğü damlattıktan ya da katı sabunla eli köpürttükten sonra 20 saniye sürmesi gerektiğini anlatmakta fayda var. Çocuklar, 2 kez 'iyi ki doğdun' şarkısını söyleyince bu süreyi ortalayabiliyoruz."
Özellikle toplu kullanımın olduğu yerlerde sıvı sabunun hayatı kolaylaştırdığını belirten Parlakay, "Akan suyu bulabiliyorsak ve sabunumuz da varsa, önceliğimiz her zaman el yıkama yönünde olmalı. Eğer su bulamıyorsak el dezenfektanları yeterli ve etkili." dedi.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.