Rahim bölgesinden bebek büyüklüğünde kist çıkarıldı
SAĞLIKHRÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde, laparoskopik cerrahi yöntemiyle, bir hastanın rahim bölgesinden yaklaşık 20 santimetre büyüklüğünde kist alındı Doç. Dr. Muhammet Erdal Sak: Türkiyede her 3 kadından birinde bu tür vakalar görülüyor. Gerçekleştirdiğimiz operasyonla hastamızın rahim bölgesinden yaklaşık 20 santimetrelik, bir bebek büyüklüğünde kitle çıkardık. Ameliyatın kapalı yöntemle yapılması çok önemli, hasta kısa sürede toparlanıyor
ŞANLIURFA (AA) Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, laparoskopik cerrahi yöntemiyle bir hastanın rahim bölgesinden yaklaşık 20 santimetre büyüklüğünde kist çıkarıldı.
Siverek ilçesinde yaşayan 5 çocuk annesi N.B. (53) şiddetli kanama ve ağrı şikayetiyle HRÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurdu.
Yapılan tetkiklerde hastanın rahim bölgesinde kist olduğu ve acil ameliyat edilmesi gerektiği belirlendi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Erdal Sak başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonda, hastanın rahim bölgesinden laparoskopik cerrahi yöntemiyle yaklaşık 20 santimetre büyüklüğünde kitle alındı.
Doç. Dr. Sak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki saat süren ameliyatın, Türkiye'de sayılı merkezde yapıldığını söyledi.
Hastanın kendilerine şiddetli ağrı ve kanama şikayetiyle geldiğini belirten Sak, "Türkiye'de her 3 kadından birinde bu tür vakalar görülüyor. Gerçekleştirdiğimiz operasyonla hastamızın rahim bölgesinden yaklaşık 20 santimetrelik, bir bebek büyüklüğünde kitle çıkardık. Ameliyatın kapalı yöntemle yapılması çok önemli, hasta kısa sürede toparlanıyor. Daha az kanaması oluyor. Açık cerrahide 710 günde toparlanırken kapalı yöntemle hasta 2 günde taburcu oluyor." diye konuştu.
Sak, bu tür büyük kistlerin kapalı yöntem cerrahi ile alınmasının zor olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu tür vakalara bölgede ve Türkiye'de sınırlı sayıda merkezde kapalı yöntemle müdahale ediliyor. Vatandaşlarımız bu tür vakalar için bize başvurabilir. Hastanemiz birçok imkana sahip. Özel merkezlere gidip büyük paralar ödeyip sıkıntıya düşmesinler. Geçen yıl da hastanemizde kurulan tüp bebek servisiyle vatandaşların dışarıya gitmesinin önüne geçtik. Bunun yanında dışarıda sonuç alamayıp bizlere başvuran birçok insan, tüp bebek sayesinde bebeğini kucağına aldı. Tüp bebek servisimiz her türlü vakaya cevap verebilecek seviyede. Kesinlikle şunu da ifade edebilirim; dünya ortalamasıyla eş değer imkanlara sahibiz."
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.