Prof. Dr. Durdağı, Kovid19’a karşı ilaç çalışmasında faz2 aşamasına geçti
GÜNDEMBAU Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Durdağı, Kovid19’a karşı kullanılan ilacın hastalar üzerindeki iyileşme sürecine katkısını araştırıyor Prof. Dr. Serdar Durdağı: ”Klinik faz2 çalışmamız Mayıs 2021’de 9 farklı merkezde başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 225 gönüllü hastamız çalışmaya dahil oldu” ”Aldığımız sonuçlara göre kullandığımız ilaç olan Montelukast’ın etkisinin gayet iyi olduğunu, umut verici sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Preklinik testler ile uyumlu sonuçlar alıyoruz”
İSTANBUL (AA) Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Durdağı, koronavirüse karşı üzerinde çalıştıkları ilaçla ilgili, "Klinik faz2 çalışmamız Mayıs 2021'de 9 farklı merkezde başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 225 gönüllü hastamız çalışmaya dahil oldu." dedi.
TÜBİTAK Kovid19 Türkiye Platformu içerisine ilaç araştırmalarında görev alarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Durdağı, ilaç çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri AA muhabirine anlattı.
İlaç yeniden konumlandırma yaklaşımları ile farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan onaylı ilaçların Kovid19'da belirlenen önemli hedef proteinlerde bilgisayar teknikleriyle taranmasını gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Serdar Durdağı, bu sonuçlara göre belirlenen ilaç adaylarını deneysel ortama taşıyarak filtreme yaptıklarını ve hangi moleküllerin Kovid19'a karşı kullanılabilme potansiyellerinin olduğunu öngördüklerini söyledi.
Preklinik testler ile Kovid19'a karşı etkinliği belirlenen ilacın klinik çalışmaları için gerekli etik kurul ve diğer tüm izinleri ilgili kurumlardan aldıklarını ifade eden Durdağı, "Klinik faz2 çalışmamız Mayıs 2021'de 9 farklı merkezde başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 225 gönüllü hastamız çalışmaya dahil oldu." ifadelerini kullandı.
"Çalışmalar umut verici"
Amaçlarının en kısa sürede 9 merkezde toplamda 380 hastaya ulaşmak olduğunu kaydeden Durdağı, çalışmalarının umut verici olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Durdağı, sözlerine şöyle devam etti:
"Şu ana kadar aldığımız sonuçlara göre kullandığımız ilaç olan Montelukast'ın etkisinin gayet iyi olduğunu, umut verici sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Preklinik testler ile uyumlu sonuçlar alıyoruz. Çalışmamızın tüm preklinik sonuçlarını Molecular Therapy isimli önemli bir dergide kısa süre önce yayınladık."
Çalışmaları ödüllendirildi
Öte yandan Durdağı, çalışmalarından dolayı BAU tarafından da ödüllendirildi.
Üniversite, Güney Kampüsünde gerçekleştirilen "Bilime Saygı Ödülleri" kapsamında Bilime Katkı, Onur ve Toplumsal Fayda Ödülü olmak üzere 3 kategoride akademisyenine ödül verdi.
Koronavirüse karşı yürüttüğü ilaç çalışmalarıyla adını duyuran Prof. Dr. Serdar Durdağı'nın Toplumsal Fayda Ödülü'ne layık görüldüğü program, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayarak müzik dinletisiyle devam etti.
Törende BAU Onur Ödülü, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'e, BAU Bilime Katkı Ödülü ise Dr. Öğr. Üyesi Soheil Salahshour'a verildi.
BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise ödüllerin verildiği gecede yaptığı konuşmada bilime katkıda bulunmanın eşsiz bir değer olduğunu ifade ederek, "Pandemi, bilimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. İnsanoğlu ne zaman sıkışsa, sağlığından ticaretine kadar bilimle gelmiştir. Bilimsiz hiçbir zaman adım atılamamıştır. Bugün COVID19 meselesiyle bilime müracaat edilmiştir." dedi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.