Polonyalı akademisyenler Maden Müzesini gezdi
GÜNDEMZonguldak BEÜde düzenlenen sempozyuma katılmak için kente gelen Polonyalı akademisyenler, Maden Müzesini gezerek madencilik hakkında bilgi aldı
ZONGULDAK (AA) Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ) gerçekleştirilen sempozyuma katılmak için kente gelen Polonyalı akademisyenler, Maden Müzesi'ni ziyaret etti.
BEÜ'de düzenlenen "3. Geleceğin Mühendisleri Uluslararası Öğrenci Sempozyumu" için Polonya'nın Krakow ve Wroclaw kentlerinden gelen 7 akademisyen, Türkiye'nin ilk taş kömürü müzesini gezdi.
Zonguldak kömür havzasında 1840'tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç gereçlerin sergilendiği, madenci heykelleriyle kömürün çıkarılışının efektlerle canlandırıldığı müzeyi gezen konuk akademisyenler, geçmişten günümüze madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları araç ve gereç ile kömürün oluşumuyla ilgili görsel ve yazılı materyalleri görme imkanı buldu.
Kent kültüründe önemli bir yere sahip olan ve yer altındaki çalışma koşullarının anlatıldığı müzede akademisyenler, madencilik tarihiyle ilgili de bilgi sahibi oldu.
"Madenci belgeselini izlediğimde gözlerim doldu"
Akademisyen Agnieszka BitnerFialkowska, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zonguldak'ta bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Kentte madenciliği anlatan müzenin bulunmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fialkowska, "Madenci belgeselini izlediğimde gözlerim doldu. Aynı maden ocaklarının Krakow'da da bulunması nedeniyle burada maden ocaklarında yaşanan kayıplar sizlere nasıl bir üzüntü yaşattıysa bu üzüntüyü bizler de yaşıyoruz. Madenci Anıtı'nı gördüğümüzde veya bu atmosferi hissettiğimiz anda aynı acı duyguları yaşıyoruz. Maden ocaklarında çalışma zor koşullarda gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.
Daha sonra akademisyenler, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) eğitim ocağı önünde hatıra fotoğrafı çektirip, şehit madencilerin isimlerinin yer aldığı anıtı inceledi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?