Özbekistan’da Kokand Hanlığı’nın Türk devlet geleneğindeki rolü konferansı düzenlendi
GÜNDEM
TAŞKENT (AA) Özbekistan'ın tarihi Kokand şehrinde "Türk Halklarının Devlet Geleneği ve Kültürel Mirasının Gelişmesinde Kokand Hanlığı'nın Rolü" başlıklı uluslararası konferans gerçekleştirildi.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Özbekistan Turizm ve Kültürel Miras Bakanlığı, Fergana Valiliği ve Kokand Üniversitesi'nin iş birliğinde yapılan konferansa Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Tacikistan, Macaristan, ABD ve çeşitli ülkelerden çok sayıda bilim insanı katıldı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, konferansın açılışındaki konuşmasında, zengin tarihe ve eşsiz kültüre sahip Özbekistan'ın, sadece Türk dünyasının değil, dünya medeniyetinin de eşsiz bir hazinesi olduğunu söyledi.
Türk dünyası için önem arz eden Kokand Hanlığı'nın sahip olduğu değerlerin bu tür konferanslarla tanıtılmasının kültürel mirasın yaşatılmasındaki önemine dikkati çeken Raev, şöyle devam etti:
"Fergana Vadisi'nin parlayan incisi niteliğindeki Kokand'ın geçmişte kültürel mirasımıza eşsiz katkılar sunduğu bir gerçek. Özbek, Kırgız, Uygur, Kazak, Karakalpak ve çok sayıda Türk halklarının diğer temsilcilerinin birlikte yaşadığı Kokand, hoşgörü şehri olmanın yanı sıra döneminin kültür, sanat ve edebiyatının da önemli merkezlerinden olmuştur. Farklı halkların temsilcilerinin birlikte barış ve huzur içinde yaşadığı dönemin mega kenti Kokand şehrinin idari yönetim şekli veya Kokand modeli örneğinin günümüzde ayrıntılı araştırılması gerektiğine inanıyorum."
Konferansın açılışına çevrim içi katılan Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Kültürel Miras Bakanı Aziz Abduhakimov da tarihte kurulan devletlere başkentlik yapan, kültür, sanat ve edebiyatın geliştiği Kokand'ın bugün de ülkenin önemli kültür ve sanat merkezlerinden olduğuna işaret ederek, eskiden Türk halklarının siyasi ve kültürel hayatında önemli rol oynayan bu şehrin bugün de Fergana Vadisi'nin önemli yerleşim birimlerinden olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?