Özbekistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, sınırdaki gerginliği görüştü
GÜNDEM
TAŞKENT (AA) Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, telefon görüşmesinde, iki ülke sınırında dün meydana gelen gerginliği ele aldı.
Özbekistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Mirziyoyev ve Ceenbekov'un telefon görüşmesinde, Özbekistan’ın Soh ilçesine bağlı Çaşma köyü ve Kırgızistan’ın Kadamjay ilçesine bağlı Çeçme köyü sakinleri arasında dün çıkan taşlı sopalı kavgayı ele aldığı belirtildi.
Cumhurbaşkanlarının, bu tür vakaların tekrarlanmaması için gereken tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.
İki ülke yetkililerinin olay yerine giderek görüşmelerinin verimli sonuçlar doğurduğunu kaydeden cumhurbaşkanlarının, Özbekistan ve Kırgızistan arasındaki yüzyıllara dayalı dostluk, iyi komşuluk ve stratejik ortaklık ilişkilerini daha da güçlendirmek konusundaki kararlılıklarını teyit ettikleri aktarıldı.
Görüşmede, Özbekistan ve Kırgızistan Hükümetlerarası Karma Komisyon ve Sınır Belediye Başkanları Konseyi’nin yeni toplantılarının yapılması konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.
ÖzbekKırgız sınırındaki kavga
İki ülke sınırında yerleşen Özbek ve Kırgız köyleri sakinleri arasında su kaynaklarının paylaşımı nedeniyle dün taşlı ve sopalı kavga yaşandı.
Kavgada 187 Özbek ile 25 Kırgız vatandaşı yaralandı, 3 ev kullanılamaz hale geldi.
Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile Kırgızistan geçici Başbakanı Kubatbek Boronov, bu sabah olay yerine giderek vatandaşlarla bir araya geldi ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.
Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki 1379 kilometrelik ortak sınırın yaklaşık 100 kilometresi konusunda, taraflar arasında anlaşmazlık bulunuyor.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.