ORSAM yetkilileri, Cezayir’e çalışma ziyareti gerçekleştirdi
GÜNDEM
CEZAYİR (AA) Ortadoğu Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkan Danışmanı Prof. Dr. Enver Arpa, geçmiş dönemlere kıyasla TürkiyeCezayir ilişkilerinde oldukça olumlu bir hava içerisinde olunduğunu söyledi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle yürütülen "Kuzey Afrika'da Sürdürülebilir Kalkınma Projesi" kapsamında Cezayir'e gelen Prof. Dr. Enver Arpa, ORSAM Ekonomi Çalışmaları Direktörü Dr. Recep Yorulmaz, ORSAM Kuzey Afrika Çalışmaları Uzmanları Mustafa Güvenç ve Kaan Devecioğlu’ndan oluşan heyet, 5 günlük saha ziyareti gerçekleştirdi.
Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş, Cezayir Proje Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Alparslan Çevik, üniversiteler, düşünce kuruluşları, akademisyenler ve iş insanları ile bir araya gelen ORSAM yetkilileri, Türkiye’nin Cezayir Ticaret Müşaviri Murat Ersoy, Mehmet Emin Yiğitbaşı ve MÜSİAD Cezayir Genel Sekreteri Erhan Çeçen ile de bir araya geldi.
Prof. Dr. Arpa, ziyaretle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz dönemlere kıyasla TürkiyeCezayir ilişkilerinde oldukça olumlu bir hava içerisinde olunduğunu kaydetti.
Görüşmelerde TürkiyeCezayir ikili ilişkilerinin stratejik derinlik kazanması noktasında istişareler yaptıklarını belirten Arpa, “Yakında yürürlüğe konulması planlanan Afrika Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türk ve Cezayir iş dünyasına önemli yatırım fırsatları sunacağı, iki ülkenin Afrika kıtasına yönelik ortak ticari faaliyetlerde bulunmasını kolaylaştıracağı, Cezayir’in hem Afrika hem de Asya’ya açılımı hususunda Türkiye’nin uluslararası ağlarından yararlanma arzusu içerisinde bulunduğu dile getirilen önemli konular oldu. Akdeniz’in etkili iki önemli ülkesinin iyi ilişkiler içerisinde bulunması, enerji alanında yaşanmakta olan küresel krizin aşılmasında, bölgeyi tehdit etmekte olan terörle mücadelede, Libya, Tunus ve Filistin gibi bölgesel meselelerin çözüme kavuşturulmasında hayati derecede önem arz ettiği üzerinde mutabık kalındı.” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Yorulmaz ise, iki dost ve kardeş ülke ilişkilerinin güçlü ilişkilerine doğru orantılı olarak, ticaret hacminin de önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini ifade etti.
İlişkilerin ekonomi alanında iş birliği imkanlarının iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Yorulmaz, bu bağlamda gerekli adımların ivedilikle atılmasının faydalı olacağına değindi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?