© Müzakerat 2017 - 2021

Netanyahu şunun çok iyi farkında, Amerika’yı rehin almış durumda

Bakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da alçak suikast sonucu şehit edilmesi ile ilgili konuştu. Haniye'nin katledilmesiyle barışın da katledildiğini belirtti. Fidan, "İran'ın cevabı nasıl olur göreceğiz" dedi. Bakan Fidan, Haniye ile suikasttan saatler önce yaptığı görüşmeyi anlattı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde yaptığı konuşmada ayakta alkışlanmasının ve ABD'den aldığı desteğin onu cesaretlendirip cesaretlendirmediğinin sorulması üzerine Fidan, bu durumun Netanyahu'yu "şüphesiz her zaman cesaretlendireceğini" vurguladı.

Fidan, "Bence Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda. Lübnan'da savaşa girerse, ABD'nin Netanyahu'nun arkasında savaşa girmek dışında hiçbir çaresi yok." değerlendirmesini yaptı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da uğradığı suikasta ilişkin de Fidan, "Ben tekrar sizin vesilenizle şehit İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Allah mekanını cennet eylesin. Ailesine başsağlığı diliyorum. Filistin ulusuna başsağlığı diliyorum. İslam alemine başsağlığı diliyorum. Onun katledilmesiyle barışı da katlettiklerini unutmasınlar. Bu mesajın da altını özellikle çiziyorum" dedi.

Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni dolayısıyla dün İran'da olduğunu hatırlatan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile yemin töreni esnasında karşılaştığını belirtti.

Fidan, yemin töreni sonrası yapılan görüşmelerin ardından Haniye'yi tekrar gördüğünü ifade ederek, Haniye'nin ölüm haberini aldığı ana ilişkin duygularını paylaştı.

"İnsan olarak kendisi çok takdir ettiğim, çok beğendiğim biriydi. Uzun yıllara dayanan dostluğumuz vardı. Filistin davası için çok önemli bir kardeşimizdi." diyen Fidan, haberi aldığında karışık duygular hissettiğini söyledi.

Fidan, "Kendisini bir hayata, bir davaya adamış, bir neticeye doğru gitmeye çalışan ve şahadetin en yüksek mertebe olduğunu en küçük zerrelerinde hisseden bir insanın nihayet kendi hedefine ulaşmış olduğunu görmek, insana bir mutluluk veriyor. Ama diğer taraftan da geride kalan bizler için üzüntü kaynağı" açıklamasını yaptı.

Haniye'nin çocukları da dahil olmak üzere 60'a yakın akrabasının öldürülmesine rağmen metanetli olduğunu anlatan Fidan, Haniye ile ilişkilerinin başlangıcına değindi.

Fidan, "Benim tanıdığım İsmail Haniye, kendi dava şuuru çok yüksek, kendi taşıdığı emanetin fevkalade bilincinde olan bir insandı." dedi.

Haniye'nin yerine Halid Meşal'in seçildiğini söyleyen Fidan, "O da farklı dozajlarda, aynı özellikleri taşıyan birisi." diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER