NATO Komutanları: Marlin'i dört gözle bekliyoruz
TEKNOLOJİTürkiye’nin bir NATO tatbikatında boy gösteren ilk ve tek insansız deniz aracı Marlin, tatbikatın üst düzey komuta heyetinden de tam not aldı. TRT Haber, Portekiz’deki tatbikatın karargahına girdi, ilk günden bu yana Marlin’e zorlu görevler veren üst düzey isimlerle görüştü.
Yerli ve milli savunma sanayii için en değerli virajlardan biri Portekiz’de dönüldü. NATO üyesi 16 ülkeden 70’e yakın insanlı ve insansız deniz platformlarının boy gösterdiği Dynamic Messenger 2022 isimli tatbikatta Türkiye’yi temsil eden Marlin insansız su üstü deniz aracı sadece ülkemiz için değil NATO adına da ne denli değerli bir araç olduğunu net bir şekilde gösterdi.
Böylece Türkiye, insansız hava araçlarında imza attığı tarihi başarının bir benzerini insansız deniz araçlarında da gerçekleştirebileceğini tüm dünyaya göstermiş oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde SEFİNE-ASELSAN iş birliyle geliştirilen Marlin, tatbikat boyunca başta elektronik harp ve sonouboy olmak üzere Türk savunma sanayii adına oldukça kritik ilklere de imza attı.
Marlin son derece gelişmiş bir platform
Fernanda Brewhouse, Alman Donanması’nda görevli bir isim. Tatbikatın Liman Savunma ve Kuvvet Koruma Harekatı Komutanı.
Brewhouse, bazı senaryolarda insanlı ve insansız gemilerle ticaret gemilerine eşlik ettiklerini anlatıyor ve bu tatbikatta Marlin’in oldukça gelişmiş bir platform olarak öne çıktığının altını çiziyor.
Marlin’in çok farklı yeteneklere sahip olduğunu bu tatbikat sırasında öğrendiklerine değinen Brewhouse, “Bu boyutlar için son derece çevik bir yapısı var. Biz Marlin’i çok başarılı bulduk. Ayrıca tehditleri tanımlama ve mümkünse karşı koyup verilen hedefe ulaşma adına da Marlin son derece yetenekli bir platform” cümleleriyle süreci özetliyor.
Bu tür faaliyetlerin NATO adına çok değerli olduğuna da işaret ediyor Brewhouse. Özellikle son dönemde yaşanan Ukrayna krizinin ne anlama geldiğini ve Marlin gibi platformların bu dönemde neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor:
“Bu tatbikat otomasyon, otonom sistemler açısından oldukça faydalı geçti. Özellikle Ukrayna krizine odaklanırsak, otonom araçlar, NATO'yu ve kuvvetlerimizi iyileştirmede, geliştirmede çok önemli.
Marlin gibi özel araçları bu yeni duruma entegre edebilmek için bu tür tatbikatları şimdiden yapmamız gerekiyor. Bu önemli konuda ortak ülkelerle birlikte çalışmaktan gerçekten mutluyuz.”
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.