Muğlada zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buldu
GÜNDEMTarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Aktaş: Ülkemiz sofralık zeytinde 460 bin ton üretimiyle İspanya ve Mısırın ardından dünyada 3üncü sırada
MUĞLA (AA) Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen "Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu" projesi kapsamında düzenlenen yarışmada, en iyi zeytinyağı üreticileri ödüllendirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Anadolu topraklarının kadim dostu olan asırlık zeytin ağacının bu topraklarda tarihe tanıklık ettiğini söyledi.
Aktaş, tarihi yolculuğu içinde zeytin ve zeytinyağının sadece insanın beslenmesinde değil ilaç yapımı, kozmetik ürünler ve hijyen maddesi yapımlarında da kullanıldığını kaydetti.
İnsanoğlunun günlük yaşamının her alanında var olan zeytinyağının önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Fuat Fikret Aktaş, "Ülkemiz sofralık zeytinde 460 bin ton üretimiyle İspanya ve Mısır'ın ardından dünyada 3'üncü sırada. Zeytinyağında ise yaklaşık 270 bin ton üretimiyle İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus'un ardından dünyada 5'inci sırada yer alıyor." dedi.
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise bu yıl ilki düzenlenen yarışmaya 86 başvuru yapıldığını söyledi.
Proje kapsamında başvurusu alınan zeytinyağlarının analizlerinin laboratuvar ortamında yapıldığını vurgulayan Saylak, "Amacımız bir farkındalık oluşturmak. Üreticilerimizin iyi tarım uygulamaları ile kaliteli zeytinyağı üretmelerine önderlik etmek ve rol model oluşturmak. Hedefimiz bu yarışmayı önümüzdeki yıllarda ulusal düzeyde geliştirmek." diye konuştu.
Programda, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kamber, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan da birer konuşma yaptı.
Daha sonra moderatörlüğünü televizyon programcısı Cem Seymen'in yaptığı panelde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ile Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Doç. Dr. Mehmet Ateş, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sunum yaptı.
Program sonunda kalite ödüllerini almaya hak kazanan çiftçi ve üreticilere ödülleri takdim edildi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.