Mısır’da tarım arazileri iki bin yıldan uzun süredir geleneksel çarklarla sulanıyor
KÜLTÜR SANATÜlkenin kuzeyindeki Feyyum ili su çarklarının aktif şekilde kullanıldığı bölgelerden biri, ilde 200’ü aşkın su çarkı bulunuyor
KAHİRE (AA) İBRAHİM EL HAZİN Mısır'da tarihi 2 bin 300 yıl öncesine dayanan, ahşaptan yapılan su çarkları, eskiye nazaran sayıları azalsa da günümüzde hala işlevselliğini koruyor.
Mısır'da tarım arazilerinin deniz seviyesine oranla meyilli olması sonucu sulama işlemi için farklı yöntemlere başvuruluyor. Bu yöntemler arasında yer alan su çarkı mekanizması, yaklaşık 2 bin 300 yıldır kullanılıyor.
Ülkenin kuzeyindeki Feyyum ili su çarklarının aktif şekilde kullanıldığı bölgelerden biri. İlde 200'ü aşkın su çarkı bulunuyor.
Çarklar, tecrübe sahibi zanaatkarlar tarafından uzun uğraşlar sonucu kullanıma hazırlanıyor.
Su çarklarının araziye taşınması
Birkaç hafta süren yapım aşamasının ardından ağırlığı bazen 1 tona ulaşan su çarklarını araziye yerleştirmek için traktör ve iş makinaları kullanılıyor.
Tarihi kaynaklara göre, Mısır'da özellikle Feyyum ilinde su çarklarıyla sulama sistemi 2 bin yıldan fazladır kullanılıyor.
Bazı arazileri deniz seviyesine göre eğimli olan Feyyum'da 2 bin 300 yıl önce yapılmaya başlanan çarklarla su aşağıdan yukarı taşınıyor.
Mısır'ın kırsal kesimindeki pek çok bölgede de yaygın olduğu üzere arazilerin sulanması için hayvan gücüne gerek kalmıyor.
Çarklarda zamanla oluşan çamur birikintileri ve çöp artıkları da mekanizmanın çalışmasının engellenmemesi için belirli aralıklarla temizleniyor.
Çarklar kültürel bir öğe haline geldi
Su çarkları, arazilerin sulanmasındaki işlevselliğinin yanı sıra gündelik hayatta ve Mısır kültüründe önemli bir yer tutuyor.
Bugünlerde kullanım alanı nispeten azalsa da su çarkları, Mısır'ın dönem filmlerine ve şarkılarına da konu olan unsurlardan. Su çarkları ayrıca Feyyum ilinin sembollerinden biri.
Şehir logosunda su çarkı yer alan Feyyum'un merkezindeki meydanın adı da Su Çarkı. Meydan, turistlerin hatıra fotoğrafı çekmek için gittiği mekanlar arasında yer alıyor.
İlginizi Çekebilir
Oscar'da kırmızı broşlarla Gazze'de ateşkes çağrısı
Oscar töreninde aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimlerin bulunduğu birçok sanatçı salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla geldi.
Sanat dünyası Gazze İçin Ben de Oradayım konserinde buluştu
"Gazze İçin Ben de Oradayım" konseri, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri
Masallar diyarı'ndan Kültür Yolu'na... Ülkemizin uluslararası marka değerini artırmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, masallar diyarı Kapadokya'dan başlıyor. 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festivalde sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 300’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği festivalde binden fazla sanatçı yer alacak.
Türk Dil Kurumu bazı sözcüklerin yazımını değiştirdi
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları...