MEBden yurt dışındaki öğretmenlerin eğitimi için iş birliği
GÜNDEMMilli Eğitim Bakanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı arasında yurt dışındaki Türk okullarında görevli öğretmenlerin eğitimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran: Yurt dışında çocuklarımızı eğiten öğretmenleri, Türkiyeye davet ederek veya uzaktan eğitim yoluyla eğiteceğiz
ANKARA (AA) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında yurt dışındaki Türk okullarında görevli öğretmenlerin eğitimi amacıyla iş birliğine gidildi.
Bakanlıkta düzenlenen törende, iş birliği protokolünü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran ile YTB Başkanı Abdullah Eren imzaladı.
Safran, törende yaptığı konuşmada, geleceğin Türkiyesini kuracak çocukları, yeni öğretim yöntemleri, modern eğitim kavramları ve teknoloji ile yetiştirmeyi ve geleceğin dünyasına hazırlamayı amaçladıklarını vurguladı.
YTB ile yapılan iş birliği çerçevesinde, MEB'in tecrübelerinin, yurt dışındaki öğretmen ve Türkçe eğiticilerine katkı sağlamak amacıyla kullanılacağını belirten Safran, "Yurt dışında çocuklarımızı eğiten öğretmenleri, Türkiye'ye davet ederek veya uzaktan eğitim yoluyla eğiteceğiz. Eğiticileri eğitenlerin de oradaki Türk çocukları için Türkçemizin geliştirilmesi noktasında katkı vereceklerine ve bu katkının yeni ve daha etkili öğretim yöntemleri ile hizmete gireceğine inanıyoruz." dedi.
Safran, yurt dışındaki Türklere ve akraba topluluklarına katkı yapmayı vatan ve vicdan borcu olarak gördüklerini söyleyerek, YTB Başkanı Eren'e desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Büyük hedeflere ulaşmada diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak iş birliklerinin önemine işaret eden Safran, protokolün hayırlara vesile olmasını diledi.
YTB Başkanı Eren de kültürün korunmasında temel unsurun ana dil olduğunu vurgulayarak, bu konuda yurt dışındaki Türkler ve akraba topluluklarına yönelik çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi.
Avrupa'da yaklaşık 5 milyon Türkün yaşadığına dikkati çeken Eren, "Hem Avrupa hem de diğer ülkelerde Türkçe öğretecek öğretmenlerimizin iyi bir şekilde eğitilmesi bizim için çok önemli. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığının kapasitesinin bu öğretmenler vesilesiyle çocuklarımıza ulaştırılmasını çok önemli gördük ve protokolü ciddi şekilde sahiplendik." ifadelerini kullandı.
Türkçe eğitimi için eğitim portalı geliştirilecek
Protokol kapsamında, yurt dışında yaşayan Türkler ve akraba topluluklarına yönelik eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görevli öğretmen ve Türkçe eğiticilerinin, mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanması, Türkçe öğretimi yapılan derslerdeki yeni yaklaşım, yöntem ve teknikler konusunda mesleki yeterliklerinin artırılması ile yeni teknolojilerin kullanımına ilişkin becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Bu çerçevede, MEB, yurt dışındaki Türk okullarında görevli öğretmenlere yüz yüze ve uzaktan eğitim verecek. Öğretim programlarının hedef kitlesinin özellikleri ve programın uygulanacağı ülkenin eğitim ihtiyacına göre eğitimlerde kullanılacak materyal ve dokümanlar hazırlayacak. Programı başarıyla tamamlayan öğretmenlere sertifika verilecek.
Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının ana dil eğitiminde alternatif bir öğrenme ortamı olarak, farklı disiplin ve alanlardan içeriklerin yer aldığı eğitim portalı geliştirilecek.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?