”Maymun çiçeği” virüsünün dünyada salgın yapmasının beklenmediği değerlendirmesi
SAĞLIKALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdoğan: ”Bu virüs, Kovid19’dan farklı, daha yoğun ve uzun süreli temasla bulaşıyor”
ANTALYA (AA) Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdoğan, maymun çiçeğinin yeni tip koronavirüs (Kovid19) gibi kolaylıkla bulaşmadığını bildirdi.
Erdoğan, konuya ilişkin AA muhabirine, bu yıl dünya genelinde bildirilen 1365 maymun çiçeği vakasının 69'unda ölüm yaşandığını söyledi.
Hayvanlarla temasla bulaştığı bilinen maymun çiçeğinin son dönemde Avrupa ülkelerinde görülmeye başlamasının "yeni bir salgın mı geliyor?" endişesini yarattığına işaret eden Erdoğan, "Bu virüs, Kovid19'dan farklı, daha yoğun ve uzun süreli temasla bulaşıyor. Konuşurken ağızdan çıkan damlacıklarla veya hastalığı geçirmiş kişilerin vücudundaki lezyonlarla temas halinde hastalık bulaşabiliyor. Ancak mutasyon riskinin de az olması nedeniyle koronavirüsler gibi dünya genelinde bir salgın yapması beklenmiyor." ifadelerini kullandı.
Maymun çiçeği hastalığının 1958 yılında ortaya çıkan ve bilinen bir rahatsızlık olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle dedi:
"Özellikle hizmet sektöründe çalışanlar hastalığa karşı daha dikkatli olsun. Turistlerin çarşaflarını, yataklarını ve onlarla temas riski olan kişilerle etkileşimde olanlar hijyen kurallarına azami uymalıdır. En ufak şikayetlerinde de sağlık kuruluşlarına başvursunlar. öneriyorum. Maymun çiçeği virüsü olan hasta kişilerle teması olan kişilere 21 günlük izolasyon önerilmektedir."
Erdoğan ayrıca, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında koruma sağladığını da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.