© Müzakerat 2017 - 2021

Matematiğin Gözünden: IMAGINARY Sergisi Kırşehirde açıldı

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakay: Teknoloji, matematiksel düşüncenin ete kemiğe bürünüp ihtiyaç karşılayabilen halidir. Matematik hayat, yaşam ve bir düşünme biçimidir. Düşünen milletler yükseliş merdivenini basamak basamak çıkar

KIRŞEHİR (AA) Almanya'da geliştirilen ve bir çok ülkede sergilenen "Matematiğin Gözünden: IMAGINARY" isimli gezici uluslararası sergi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde (KAEÜ) açıldı.

Türk Matematik Derneği, İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi ve KAEÜ işbirliğiyle Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında düzenlenen sergide, Almanya Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş sanal gerçeklikler, 3 boyutlu objelerin sunumları ve bunların cebirsel geometri ile tekillik teorisi içindeki teorik arka planlarını içeren görseller yer alıyor.

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, serginin açılışında yaptığı konuşmada, matematiğin önemine işaret ederek "IMAGINARY"nin zihindeki düşüncenin dünyaya yansıması olduğunu vurguladı.

Kendisi de bir matematik profesörü olan ve Milli Eğitim Bakanlığının bazı ilkokul kitaplarının hazırlanmasında görev alan Karakaya, insan zihninin sonsuz ve sınırsız olduğunu belirterek "Bilim tarihi boyunca şu bir gerçektir, dünyayı ve gizemini anlamak için matematik bir zorunluluktur, tercih değildir. Düşünce normalde fiziksel hayatın ötesindeki dünyayı anlamak için bir zorunluluktur. Matematikçilerin soyut olmaktan korkmamaları gerekir. Soyut olmak, insanın kendisini bulması demektir." ifadelerini kullandı.

İnsanın düşünme yeteneğinin belirdiği en nadide alanın matematik olduğuna işaret eden Karakaya, şunları kaydetti:

"Bütün bilim tarihinde kesinlikle fiziksel olaylardan sonra insanların ilk yoğunlaştığı şey matematiksel düşünceyi anlamak, ikincisi ölçmek ve üçüncüsü de mantıktır. Eskiden mantık ve matematik ayrıydı ama günümüzde matematik demek mantık, sayma ve ölçme ile birlikte tek bir alan oluşturmuş durumda. Teknoloji, matematiksel düşüncenin ete kemiğe bürünüp ihtiyaç karşılayabilen halidir. Matematik hayat, yaşam ve bir düşünme biçimidir. Düşünen milletler yükseliş merdivenini basamak basamak çıkar. Matematik, düşüncenin dilidir. Kendine münhasır bir önemi yok, akla dil olduğu için matematik güzeldir."

Karakaya, dünyada bir çok ülkede sergilenen ve 4 Mayıs'a kadar açık kalacak sergiye Kırşehir'deki lise ve üniversite öğrencilerini davet etti.

Açılış törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER