Marmara Denizindeki deprem işaret vermedi
GÜNDEMKOÜ Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sertçelik: (Marmara Denizindeki deprem) Dün meydana gelen depremin olduğu bölgede geçmişe baktığımızda büyük ve yıkıcı deprem var. Ancak dünkü aktivite bunun tekrarlanmasıyla ilgili bir işaret vermedi
KOCAELİ (AA) Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Dün meydana gelen depremin olduğu bölgede geçmişe baktığımızda büyük ve yıkıcı deprem var. Ancak dünkü aktivite bunun tekrarlanmasıyla ilgili bir işaret vermedi." dedi.
KOÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen "6. Uluslararası Deprem Sempozyumu"na (IESKO2019) katılan Sertçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün meydana gelen depremin yaşandığı bölgede geçmişte büyük ve yıkıcı deprem olduğunu söyledi.
Sertçelik, dünkü depremin sadece bir öncüsünün olduğunu, gece boyunca izlenimlere bakıldığında 4,6 ile uyumlu bir artçı sürecinin devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Deprem çok yeni. 'Bir sonraki depremin öncüsüdür' ya da 'Bir sonraki deprem burada olacaktır' dememiz çok yanlış olacaktır. Ancak her deprem, bizim aslında deprem konusunu her an gündemde tutmamız gerektiğini ve olası bir Marmara depremine her an hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtmektedir. Dün meydana gelen depremin olduğu bölgede geçmişe baktığımızda büyük ve yıkıcı deprem var. Ancak dünkü aktivite bunun tekrarlanmasıyla ilgili bir işaret vermedi."
Olası İstanbul depreminde Kocaeli'nin rolü
Olası Marmara depreminde, Kocaeli'nin çok önemli bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Sertçelik, şu değerlendirmede bulundu:
"Marmara Depremi ile Kuzey Anadolu fayında bir enerji çıkışı olmuştur ve bölge rahatlamıştır. Kuzey Anadolu fayı boyunca kurulu olan illerimizde şu anda en az deprem olma riski olan yer Kocaeli'dir. O nedenle olası bir Marmara veya İstanbul depreminde Kocaeli etkin bir rol oynayacaktır.
Kocaeli, hem bulunduğu konum itibarıyla deniz, kara, hava ve demir yolu sisteminin etkin olarak kullanıldığı bir bölge olması hem de İstanbul'a yakın olması nedeniyle bu depremlere hazırlık yapmak durumundadır. Bu hazırlıklar sonucunda Kocaeli, bazen Anadolu'dan gelen yardımların depolandığı, bazen bu malzemelerin koordineli olarak ihtiyaç duyulan bölgelere aktarıldığı, bazen de Marmara'daki depremden etkilenen vatandaşların hayat normale dönene kadar yaşayacağı bir şehir olacaktır."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?