© Müzakerat 2017 - 2021

Mardin’de ”Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi” başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez: ”Bütün çalışmaları insan ve yenilikçi çözümler üretilmesini sağlama odaklı gerçekleştiriyoruz. Gençlerin ve gençlerin gelişmesinde kilit rol oynayan kadınların kapasitelerinin artırılmasına özel önem veriyoruz” AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MeyerLandrut: ”AB, mültecilerin ve Türk halkının direncini artıracak kapsayıcı bir sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek için ilgili tüm kurumlarla yakın iş birliği yapmaya kararlı”

MARDİN (AA) Avrupa Birliği (AB) Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı kapsamında fonlanacak, Dünya Bankası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce 11 ilde yürütülecek "Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi" (SEECO) Mardin'de başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, merkez Artuklu ilçesinde bir otelde düzenlenen programda, PençeKilit Operasyonu bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan kahraman askerlere Allah'tan rahmet, Türk milletine başsağlığı diledi.

Mardin'in tarihsel geçmişine bakıldığında çok sayıda kültüre ev sahipliği yaptığını belirten Dönmez, projenin Mardin'de başlamasının önemine dikkati çekti.

Kentin sürekli geliştiğini ancak henüz bir teknokent bulunmadığını aktaran Dönmez, geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın verdiği söz doğrultusunda yakın zamanda kentin teknokente kavuşacağını kaydetti.

Mardin'den potansiyeli olan çok sayıda girişimci çıkacağını aktaran Dönmez, sosyal girişimciliğin desteklenmesi sürecinde girişimcilik kültürü geliştikçe bunun sosyal etki yaratacağını, daha sürdürülebilir olacağını bildirdi.

Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımız gençlerimiz düşük ücretlerle değil, daha yüksek ücretlerle çalışacak, işveren değil artık gençler iş seçecek. Dolayısıyla bu kültürü muhakkak geliştirmemiz lazım. Bütün çalışmaları insan ve yenilikçi çözümler üretilmesini sağlama odaklı gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla gençlerin ve gençlerin gelişmesinde kilit rol oynayan kadınların kapasitelerinin artırılmasına özel önem veriyoruz."

Projenin önemli bir paydaşı olan kalkınma ajanslarının istihdamın artırılması, girişimciliğin geliştirilmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşması amacıyla faaliyet yürüttüğünü anlatan Dönmez, ajansların sahada daha nitelikli, özgün ve sürdürülebilir projeler geliştirilmesine katkıda bulunduğunu, paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalıştığını kaydetti.

Yerelde AB projesine başvuracak ve uygulayacak kurumlar için kalkınma ajanslarının vazgeçilmez bir partner olduğunu dile getiren Dönmez, Türkiye'nin kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde güçlü bir küresel oyuncu olma yönünde ilerlediğinin aktardı.

Dönmez, "Pandemi göstermiş, dünyanın Çin'e bağımlılığı son derece büyük riskler içermektedir. Artık tedarik zincirinde Türkiye önemli bir aktördür. Türkiye'nin, Mardin başta olmak üzere özellikle bu bölgesinin gerek gıda gerekse insan sermayesi açısından çok önemli işleri olacak." ifadelerini kullandı.

"Sosyal uyumu güçlendireceğine yürekten inanıyorum"

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, 2011 yılında başlayan Suriye'deki insanlık dramının, tarihin tanık olduğu en büyük zorunlu göç hareketlerinden birisi olduğunu söyledi.

Ülke nüfusunun yarıdan fazlasını yerinden yurdundan eden göç dalgasına, kan ve gözyaşı ile yazılan bu drama, devletin ve milletin duyarsız kalmadığını aktaran Demirtaş, şöyle devam etti:

“Milletimiz, ilk günden itibaren Suriyeli misafirlerimizle aşını, ocağını paylaşırken, devletimiz Suriyelilerin acılarını dindirmek için duyarsız kalmamış, misafirlerimize sadece sınır kapılarını değil, gönül kapılarını da açmıştır. Devletimiz ve milletimizle yapılan bu fedakarlıklarla birlikte, geçici koruma statüsündeki Suriyeli misafirlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması adına uluslararası imkanlar da kullanılmıştır. Sağlanan uluslararası imkanlarla daha ziyade sosyal yardım projeleri ve entegrasyon faaliyetleri yürütülmüştür. Bu bağlamda hayata geçirilen bu projenin de belirtilen alanlarda önemli bir işlev üstleneceği kanaatindeyim. Kalkınma ajanslarımızın yerel ortaklığında uygulanacak projenin mülteciler ile vatandaşlarımız arasındaki sosyal uyumu güçlendireceğine yürekten inanıyorum."

"Sosyal girişimciler en savunmasız gruplara erişmektedir"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MeyerLandrut, sosyal girişimciliğin, kapsayıcı büyümeyi, paylaşılan refahı ve sosyal içermeyi yenilikçi bir şekilde teşvik ederken, sosyal, ekonomik ve çevresel zorlukların ele alınmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.

MeyerLandrut, şu görüşleri dile getirdi:

"AB, mültecilerin ve Türk halkının direncini artıracak kapsayıcı bir sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek için ilgili tüm kurumlarla yakın iş birliği yapmaya kararlı.

Sosyal girişimciler, en savunmasız gruplara erişmektedir. İstihdam yaratmasına özellikle yerel düzeyde bunu yapmasına büyük bir rol oynamaktadır. AB sosyal ekonomi sistemlerini desteklemektedir ve böylece bunun getireceği faydalar da dönüştürücü gücü artıracaktır. Dünya Bankası ve Bakanlığın uzmanlığı ile umuyoruz ki, söz konusu proje sosyal girişimlerin diğer işletmelerle eşit koşullarda çalışabilmelerine imkan tanıyan bir ortamı destekleyecektir."

"Kadınlar ve gençleri önceliyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, 11 ili kapsayan projenin bölge insanını girişim yönüyle destekleyeceğini, üretken kılacağını ve istihdama katkı sağlayacağını ifade etti.

AB fonlarıyla beraber kalkınma ajanslarının iş birliğinde yürütülecek projenin 20212025 dönemini kapsadığını bildiren Yeniçeri, kadınların ve gençlerin katma değerli üretime yönelik eğitim, ekipman ve benzeri alanlardaki projelerini destekleyeceklerini aktardı.

Yeniçeri, sosyal girişimcilik ekosisteminin kalkınma ajansları açısından önemli bir konu başlığı olduğunu vurgulayarak, "Bu proje vesilesiyle de 11 ilimizde daha çok dezavantajlı kesimler başta olmak üzere bu başlığı destekliyoruz. Kadınlar ve gençlerin üretime daha fazla katkıda bulunabilmesi adına onları önceliyoruz." dedi.

Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı ve SEECO Proje Direktörü Ahmet Şimşek ise projenin detaylarını anlattı.

Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta ve Romanya'nın Ankara büyükelçilerinin de katıldığı programda, sosyal girişimcilik alanında kapasite geliştirme hedefine yönelik panel düzenlendi.

Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi

Proje, Avrupa Birliği FRIT Mali Yardım Fonu kapsamında fonlanacak ve Dünya Bankası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

2025'e kadar Çukurova, Doğu Akdeniz, İpekyolu, Karacadağ ve Dicle kalkınma ajanslarının yerel ortaklığında, Adana, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da uygulanacak projenin bütçesi 39,5 milyon avro olarak belirlendi.

Kadınlara ve gençlere dönük olarak sosyal girişimciliği desteklemeye yönelik faaliyetler finanse edilecek. Proje kapsamında 3 bileşen altında sosyal girişimleri ve girişimcileri destekleyecek faaliyetler yapılacak. Bu kapsamda kadınlar ve gençler için sosyal girişimcilik eğitimleri düzenlenecek.

Eğitimlerde iş kurma becerileri ve iş planı hazırlama becerileri geliştirilecek, mentorluk desteği verilecek. Yeni sosyal girişimler 10 bin avro, mevcut sosyal girişimler de 25 bin avroya kadar desteklenecek. Sosyal girişimcilerin ihtiyaçları araştırılacak, pazar analizleri yapılacak.

Projeyle atıl tesisler yenilenerek 11 ilde en az 7 bin kişinin faydalanabileceği 70 tesis ayağa kaldırılacak. Bu tesisler arasında anaokulları ve çocuk bakım tesisleri, atölyeler ve işlikler, pazar ve satış alanları yer alacak. Bu tesislerde sosyal girişimlerin doğması ve gelişmesi için gerekli çalışmalar yürütülecek.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER