Lübnan’da Beyrut Limanı patlamasındaki mağdurların yakınları gösteri düzenledi
GÜNDEMPatlamaya ilişkin soruşturma sürecinin aksatılmamasını talep eden göstericilerin bir kısmı Adalet Bakanlığına baskın girişiminde bulundu
BEYRUT (AA) Lübnan'da Beyrut Limanı davasının soruşturma sürecinin aksatılmaması talebiyle gerçekleştirilen gösteride bir grup Adalet Sarayı'na baskın yapmaya kalkıştı.
Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre, patlamada yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yakınları Beyrut'taki Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.
Patlamada mağdur olan yakınlarının fotoğraflarını taşıyan göstericiler, adaletin desteklenmesi, soruşturma sürecini aksatılması konusundaki taleplere yanıt verilmesini ve soruşturmayı yürüten yargıç Tarık Bitar'ın yeniden göreve getirilmesini destekleyen pankartlar taşıdı.
Aktivist ve gazeteci Samir Sekkaf, adli soruşturma dosyasının önemsizleştirmeye çalışıldığını, yargı ihmalinin olduğunu belirterek, bunun makul olmadığını ifade etti.
Mağdur yakınlarının yanında yer aldıklarını kaydeden Sekkaf, yaklaşık iki aydır dosya üzerinde çalışamayan yargıç Bitar'ın davadan el çekmesinden; adaletin ve gerçeklerin kaybolmasından endişe ettiklerini dile getirdi.
ElCedid televizyon kanalına göre ise bir grup Adalet Sarayı'na baskın düzenlemeye çalıştı.
Mağdur yakınları, güvenlik güçleriyle yaşadığı arbedenin ardından binaya girdi.
Beyrut Limanı'ndaki patlama ve soruşturma süreci
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.
Patlamada 200'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaralanan 6 bini aşkın kişinin 1000'den fazlası engelli hale gelmiş, 300 bin kişi de yerinden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.
Adalet Bakanlığı tarafından patlamayı soruşturmakla görevlendirilen yargıç Bitar, bazı eski bakanların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemiş ancak başarılı olamamıştı.
Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir'in avukatları 12 Eylül'de, soruşturmayı yürüten hakim Tarık Bitar hakkında "görevden alınma" talebiyle dava açmıştı.
Temyiz Mahkemesi'nin söz konusu talebi karara bağlayıncaya kadar, Beyrut Limanı'ndaki patlamayla ilgili soruşturma süreci askıya alınmıştı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.