Lübnan Cumhurbaşkanı Avndan yolsuzlukla mücadelede kararlılık vurgusu
GÜNDEMLübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, başkent Beyrutta Dünya Bankası Maşrik Bölgesel Direktörü Saroj Kumar Jha ile bir araya geldiği görüşmede, yolsuzluğa bulaşmış devlet yetkililerinin soruşturmadan kurtulamayacağını belirtti
BEYRUT (AA) Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkede yolsuzluğa bulaşmış tüm yetkililerin hesap vereceğini söyledi.
Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Dünya Bankası Maşrik Bölgesel Direktörü Saroj Kumar Jha'yı kabul eden Avn, yolsuzlukla mücadele konusunda kararlılık vurgusu yaptı.
Görüşmede bir süredir devam eden ve hükümeti istifaya götüren toplumsal gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avn, yeni hükümetin, yolsuzluğa bulaşmamış, deneyimli, liyakat sahibi isimlerden oluşacağını ve yolsuzluğa bulaşmış devlet yetkililerinin soruşturmadan kurtulamayacağını ifade etti.
Avn ayrıca Lübnan'a desteklerinden dolayı Dünya Bankası'na da teşekkür etti.
Dünya Bankası Maşrik Bölgesel Direktörü Saroj Kumar Jha ise Cumhurbaşkanı Avn'a Lübnan'da kötüye giden ekonomik durum nedeniyle devam eden protestolara ilişkin kurumun yaklaşımını aktardı.
Jha, Dünya Bankası'nın Lübnan'a yönelik desteklerinin süreceğini teyit etti.
Hükümeti istifaya zorlayan gösteriler
Lübnan'da 17 Ekim'de ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle başlayan protestolar, teknokratlardan oluşan bağımsız küçültülmüş yeni bir hükümet kurulması talebiyle devam ediyor.
Başbakan Saad elHariri hükümeti, 21 Ekim'de ülkedeki ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar almış, ancak bu kararlar protestoları durdurmaya yetmemişti.
Gösterilerin devam etmesi üzerine Hariri, 29 Ekim'de "Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini" belirterek Cumhurbaşkanı Avn'a istifasını sunmuştu.
Avn ise istifasını sunan Hariri'den yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istemişti.
Ülkedeki ekonomik durum
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.
Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) sahip Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?