Küresel barışın sağlanmasında üniversiteler ön plana çıkıyor
GÜNDEMMuğlada uluslararası göçmen çocuklar çalıştayı düzenlendi MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek: Küresel barışın tesisi için kurulmuş olan birçok uluslararası kurumun zaman zaman yetersiz kaldığı günümüzde, üniversitelerin mesuliyeti bir kez daha ön plana çıkmaktadır Avrupa ülkeleri, Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşanan savaşın yıkıcılığına Türkiye kadar yakından tanık olamadı. Bu tür bilimsel etkinlikler ve kıtalararası iş birliğiyle tüm potansiyeli sorunların çözümü için kullanabiliriz
MUĞLA (AA) Muğla'da göçmen çocuklar için uluslararası katılımlı çalıştay düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde, Swabish Gmünd Üniversitesi, Gavle Üniversitesi, De Calabria Üniversitesi, MSKÜ ve "Back on Track" stratejik ortaklığında yürütülen proje kapsamında düzenlenen çalıştayın açılışında, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Çiçek, insanlık tarihi boyunca toplumsal çatışmaların ve iç savaşların en büyük mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu kaydetti.
Alıştıkları kültürden, ülkelerinden, evlerinden koparak göç etmek zorunda kalan mülteci çocukların göç ettikleri ülkelerde çok büyük zorluklarla karşılaştığını vurgulayan Çiçek, "İşte bu zorluklardan en kritiği olan mülteci çocukların eğitim sistemine adaptasyonu çözülmesi gereken öncelikli sorunların başında gelmektedir. Küresel barışın tesisi için kurulmuş olan birçok uluslararası kurumun zaman zaman yetersiz kaldığı günümüzde, üniversitelerin mesuliyeti bir kez daha ön plana çıkmaktadır." dedi.
Avrupa ülkelerinin Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşanan savaşın yıkıcılığına Türkiye kadar yakından tanık olamadığını anlatan Çiçek, bu tür bilimsel etkinlikler ve kıtalararası iş birliğiyle tüm potansiyeli sorunların çözümü için kullanabileceklerini dile getirdi.
MSKÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Rezan Çeçen Eroğul ise projenin amacının göçmen çocukların öz düzenleyici öğrenme stratejilerini geliştirme ve öz yetkinliklerini güçlendirme konularında destekleyen müfredat dışı bir eğitim modeli geliştirmek olduğunu söyledi.
Bu modeli entegrasyon sürecindeki öğrencilere anadili Arapça olan eğiticiler ve öğretmenler yardımıyla ulaştırmak istediklerini vurgulayan Eroğul, şöyle konuştu:
"Böylece göçmen çocukların kendilerini motive edebilme ve kendi öğrenme davranışlarını çevreye ve istenen çıktılara uyarlayabilme konularında gelişim göstermeleri beklenmektedir. Şu ana kadar ilkini Almanya’da, ikincisini İtalya’da ve üçüncüsünü İsveç’te gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarda anadili Arapça olan eğitmenlere destekleyici bir öğretmen olmak, travmayla baş etme yolları, çocukların bilgilerini belirleme, iletişim üçgeni, benlik saygısı, motivasyon ve öz düzenlemeli öğrenme gibi konularda bilgi aktarmayı ve onların deneyimleri ve yaşadıkları zorluklar hakkında paylaşımda bulunmayı hedefledik. Dördüncü çalıştay proje ortaklarımızın katılımıyla üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor."
14 Şubat'ta sona erecek çalıştayın açılış programına Muğla Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Duman, proje ortakları ve öğretim üyeleri katıldı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?