Kovid19 geçirenler en çok sırt ağrısından şikayet etti
EKONOMİMedicana Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Aziz Denli: ”Polikliniklerimize en sık başvuru nedeni yüzde 49 gibi ezici bir çoğunlukta sırt ağrısıydı. Bu hastalara verilecek tedavilerin başında solunum egzersizleri olmalıdır”
ANKARA (AA) Medicana Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Aziz Denli, Kovid19'a yakalananların hastalığın ardından en fazla sırt ağrısı şikayetiyle hastanelerine başvurduğunu belirtti.
Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Denli, Kovid19 ile uyumlu bir enfeksiyon sırasında veya sonrasında gelişen semptomların 12 haftadan uzun sürmesi ve alternatif bir tanıyla açıklanamaması durumuna "Post Covid19" denildiğini ifade etti.
Bu durumda hastada çok farklı belirtiler olabildiğine dikkati çeken Denli, "Kimisinde basit bir kas ağrısı olabilirken kimisinde unutkanlık ve hatta beyin sisi dediğimiz karmaşık nörolojik şikayetler ve tablolar ortaya çıkıyor." bilgisini verdi.
Denli, birçok ülkede yapılan istatistiksel araştırmalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniklerine başvuran hastalarda en önde gelen şikayetin kas iskelet sitemi ağrıları olduğunu ifade etti.
Sırt ağrısı şikayeti yüzde 49 ile ilk sırada
Geçen yılın ilk 6 ayında Medicana Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine, "Post Covid19" sendromu tanısıyla başvuran 100'ün üzerindeki hastadan elde ettikleri verilere değinen Denli, şunları kaydetti:
"Hastaların yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si ise kadın. Post Covid19 sendromlu tüm hastaların ortalama yaşı 38,6 iken, erkeklerde ortalama yaş 41,9 kadınlarda ise 36,7 idi. Bu hastalarımızın şikayetleri, baş ağrısından tutun bacak ağrısına, tat bozukluğundan unutkanlık ve depresyona kadar çok geniş bir yelpazede görülmekte idi. Ancak en sık başvuru nedeni yüzde 49 gibi ezici bir çoğunlukta sırt ağrısıydı."
İç organlardaki sorun bedenin dışına yansıyor
Denli, hastaların önemli bir bölümünde omurgalarda aşırı hassasiyet tespit edildiğini belirterek, kas dokusunda hassasiyet, spazm gibi durumlara karşı uyarılarda bulundu.
İç organlarla cildin, kas ve eklemlerin bir sinir ağıyla birbirine bağlı olduğuna işaret eden Denli, buradaki bir problemin sinir bağlantıları sayesinde deride veya kaslarda kendisini ağrı ve spazm ya da renk değişikliği, sıcaklık, soğukluk şeklinde gösterebileceğini belirtti.
Denli, çalışmalarındaki bir diğer sonucun da bu hassas omur segmentlerinin aslında akciğer, bronşlar, kalp ve diyafram gibi organlarla bağlantısı olduğunu vurgulayarak, "Kovid19 enfeksiyonu gibi Post Covid19 sendromu da uzun süre gündemimizi işgal edecektir. Post Covid19 sendromu geçirmiş ve sırt ağrısı ve miyalji gibi şikayetlerle başvuran hastaların yapılacak tedavilerinde, tespit edilen bu omur segmentlerinin dikkate alınmasının hem hasta için hem de hekim için yüz güldürücü sonuçlar doğurabileceğine inanmaktayız." ifadelerini kullandı.
Tedavisi solunum egzersizleri
Denli, hastalığın tedavisine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu hastalara verilecek tedavilerin başında solunum egzersizleri olmalıdır. Böylece sadece akciğerlerinin kapasitesi artırılıp bol oksijen alımı sağlanmayacak, aynı zamanda diyafram kasımızı daha aktif ve güçlü hale getirmiş olacağız. Solunum egzersizleri ile ağrılı omur segmentlerine yapılacak olan fizik tedavi veya nöralterapi ve akupunktur gibi bir girişimsel işlemlerle hem ağrı ve spazmı önlemiş olur hem de buraya yansıma yapmış olan kalp ve akciğer gibi iç organlarımız üzerindeki yükü hafifletmiş oluruz."
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.