Kosovanın bağımsızlığının 12. yıl dönümü
GÜNDEM
PRİŞTİNE/TİRAN (AA) Kosova'nın bağımsızlığının 12. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Kosova Meclisinde özel oturum ve başkent Priştine'deki Adem Jashari Kışlasında tören düzenlendi.
Kosova milli marşının okunmasıyla başlayan oturumda, muhalefet partisi tarafından salonda Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) bayrağı asıldı.
Meclis Başkanı Vjosa Osmani, buradaki konuşmasında, gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakabilmeleri için irade ve kararlılıkla çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Anayasa ve yasalara saygı duyulmasının önemine işaret eden Osmani, "İstikrarlı, ekonomisi gelişmiş ve içinde yaşayan tüm topluluklar için güvenli bir ülke için iş birliği içinde olmak gerek." dedi.
Vatandaşların iradesini yaşatmak, AvrupaAtlantik yapılarına bir an önce entegre olmak, ekonominin kalkınması ve ülkenin genel refahı gibi ortak hedeflerin desteklenilmesi çağrısında bulunan Osmani, Kosova'nın toprak bütünlüğünü koruyacakları yönünde de taahhütte bulundu.
Adem Jashari Kışlası'na ziyaret
Meclisteki oturumun ardından Başbakan Albin Kurti, Meclis Başkanı Osmani ve bakanlar, başkent Priştine'deki Adem Jashari Kışlasını ziyaret ederek, Kosova Güvenlik Gücü mensuplarıyla bir araya geldi.
Başbakan Kurti, buradaki konuşmasında, ordusuz bir Kosova'nın zayıf olduğunu, askerlik görevinin ise başka ülkelere hükmetmek için değil devleti güçlendirmek için yapıldığını vurguladı.
Askerlik tecrübesinin, "barış muharebelerinde" de gerekli olduğuna işaret eden Kurti, "Yeni ittifaklar kurmak, NATO ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği olabildiğince hızlandırmak için çalışacağız. NATO'ya üye olmak önceliğimizdir. Bu yüzden güvenlik gücüne yapılan yatırımlar, layık ortak olabilmek adına gereklidir. Avrupa Birliği üyeliği uzun ve yorucu, ancak bizi güçlendiren bir yolculuktur." ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı Osmani de Kosova Güvenlik Gücü mensuplarının, barışın en büyük destekçileri olduğuna vurgu yaparak, NATO üyeliğinin ülkesinin stratejik hedefi olduğunu dile getirdi.
Kosova bağımsızlığının 12. yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi tarafından da Priştine'de resepsiyon verilecek.
Arnavutluk'ta 'Kosova bağımsızlığının yıl dönümü' etkinlikleri
Arnavutluk'un başkent Tiran'da da Kosova'nın bağımsızlığının 12. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Tiran meydanındaki Tiran Belediye binası önünde bu vesileyle devasa bir Kosova bayrağı asıldı.
Arnavutluk'ta ilkokul, lise ve üniversite düzeyinde eğitim kurumları bulunan Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Arnavutluk Direktörlüğü tarafından da sanatsal etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Atakan Doğan, TMV Arnavutluk Direktör Yardımcısı Erinda Zhupani, TMV bünyesindeki "New York Basic Education" ilkokulu ve "New York High School" müdürü Mehmet Işıker'in yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Program sırasında ellerinde Arnavutluk, Türkiye ve Kosova bayrakları taşıyan "New York Basic Education" öğrencileri, Kosova'nın bağımsızlığı ile ilgili şarkı ve şiirler okuyarak, halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. Bu kapsamda, "New York Basic Education" öğrencilerinin Kosova ve Arnavutluk motifli resimleri de sergilendi.
Kosova, Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova'nın bağımsızlığı, Türkiye'nin yanı sıra birçok ülke tarafından da hemen tanınmıştı. Kosova bugün 116 ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınıyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?