Kistik fibrozise dikkat çekmek için koştular
GÜNDEMKistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerinin düzenlediği etkinlikte, katılımcılar köpekleri ve çocuklarıyla koştu
İZMİR (AA) İzmir'de "kistik fibrozis" hastalığı konusunda farkındalık oluşturup tanı ve tedavi merkezlerinin kurulması amacıyla düzenlenen etkinlikte kimi katılımcılar çocuklarıyla kimisi köpekleriyle koştu.
Oğlu da kistik fibrozis hastası olan Gökhan Güneri tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen etkinlik, Bornova'da bulunan Yakaköy Mahallesi sınırlarındaki ormanlık alanda gerçekleştirildi.
Etkinlik öncesinde Türkiye'nin güney sınırındaki terör koridorunu temizlemek için başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na destek amacıyla saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Müzik eşliğinde ısınma hareketleri yapan 300 kişilik gruba, Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KİFDER) Başkanı İlknur Görgün tarafından hastalık hakkında bilgi verildi. Grup, daha sonra oluşturulan parkurda koştu.
Her yaştan katılımcının yer aldığı etkinlikte, 5,5 kilometrelik parkurda ilk olarak köpekleriyle gelenler koşuya başladı. Daha sonra 7,5 kilometrelik parkurda çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar ter döktü.
"Kistik fibrozis tedavisi olmayan bir hastalık"
KİFDER Başkanı Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliği düzenleyen Güneri'nin fedakar bir baba olmasının yanı sıra derneklerinin en çalışkan üyelerinden biri olduğunu dile getirdi.
Kendi kızına da 3,5 aylıkken kistik fibrozis hastalığı teşhisi konduğunu hatırlatan Görgün, "Kızım 18 yaşında. Yıllardır onunla beraber mücadele ediyoruz. Bu hastalık genetik ve tedavisi olmayan bir hastalık. Düzenli bakım ve spor bizim hastalarımızın hayat kalitesini yükseltiyor. Dernek olarak yaptığımız tüm faaliyetlerde amacımız az bilinen bu hastalığı topluma anlatarak farkındalık yaratarak tanı ve tedavi merkezlerinin açılmasını sağlamak." dedi.
Gökhan Güneri de etkinliğe katılımın artmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, "Türkiye'de nadir hastalıklar sınıfına giren kistik fibrozis hastası 20 bin kişi var. Tanı ve tedavi merkezleri olmadığı için birçok hastaya hala teşhis konmadı. Ben farkındalık yaratmak için böyle bir etkinlik düzenliyorum. Türkiye'de ilk defa köpeklerin sahipleriyle koştuğunu bir organizasyon, program sayesinde her yıl on binlerce insana ulaşıyoruz." şeklinde konuştu.
Kistik fibrozis hastası 23 yaşındaki Gamze Avcı da 9 yaşından bu yana tedavi gördüğünü söyledi.
Etkinlik sayesinde hastalığını tanınması için farkındalık oluştuğunu dile getiren Avcı, "Ben akciğer nakli olmak için sırada bekliyorum.Tanı ve tedavi merkezlerinin açılıp hastalara erken teşhislerin konulması süreçte çok önemli. Umarız en kısa sürede bu isteğimiz yerine gelir." dedi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?