Kırgızistan’da bir grup, Kazakistan’a asker gönderilmesini protesto etti
GÜNDEM
BİŞKEK (AA) Kırgızistan'da bir grup aktivist, Meclis'ten, Kazakistan'a Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) bünyesinde asker gönderilmesini veto etmesini istedi.
Kırgız askerlerin Kazakistan'a gönderilmesine karşı çıkan siyasetçi ve aktivistlerden oluşan grup, Meclis binası yakınında toplandı.
Reform Partisi Lideri Klara Soronkulova, Kırgız askerlerin Kazakistan'a gönderilmesine karşı olduklarını belirterek, "Kazakistan'a dışarından herhangi bir müdahale olduğuna dair Birleşmiş Milletler'den (BM) açıklanmış bir karar bulunmuyor. Demek ki KGAÖ üyesi büyük ülkenin amacı başka. Kazakistan'a giren ülke, yarın da bizim ülkemize girer. Bu siyaset, bu tarafa doğru ilerliyor." dedi.
Aktivist Aziza Abdrasulova da Kazakistan'daki halkın dışarından müdahaleye karşı olduğunu savundu.
Bakanlar Kurulu'ndan "asker gönderme" ile ilgili açıklama
Kırgızistan Bakanlar Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklama ise Kazakistan'ın yakın komşusu ve stratejik müttefiki olan Kırgızistan'ın, meşru makamlarından gelen yardım çağrısını reddetme hakkına sahip olmadığı vurgulandı.
KGAÖ kapsamında asker gönderileceği ifade edilen açıklamada, Kırgız askerin kesinlikle stratejik tesislerin korunmasında görev alacağı, sivil halkla herhangi bir etkileşimi girmeyeceği bildirildi.
Kırgızistan Meclisi yarın olağanüstü toplanarak, Kazakistan'a asker gönderilmesini görüşecek.
Kazakistan'daki durum
Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.
Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar meydana geldi. Polis ile askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.
Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Ardından olağanüstü hal kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.
Protestolar esnasında 8 güvenlik görevlisi ile Kazakistan'ın Almatı kentindeki olaylarda, kamu binalarını ele geçirmeye çalışan onlarca protestocu hayatını kaybetti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?