KİK Genel Sekreteri, Katar Dışişleri Bakanı ile ”Körfez ülkelerinin ortak çalışmalarını” görüştü
GÜNDEMDOHA (AA) Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayif elHacraf, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile geçen ay düzenlenen ElUla Zirvesi'nin sonuçları ışığında Körfez ülkelerinin ortak çalışma sürecini değerlendirdi.
KİK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hacraf, Katar'ın başkenti Doha'da Dışişleri Bakanı Al Sani ile bir araya geldi.
Görüşmede, ElUla Zirvesi'nin sonuçları ışığında ve KİK çerçevesinde Körfez ülkelerinin ortak çalışma süreci ele alındı.
KİK'in bölgedeki rolünün arttırılmasının ve hedeflerinin gerçekleştirilmesinin masaya yatırıldığı görüşmede, Körfez halklarının taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin konular da değerlendirildi.
Görüşmede ayrıca gelecek ay yapılması planlanan KİK 147. Bakanlar Konseyinin gündemine ilişkin konular ele alındı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Katar'dan resmi heyetler, 5 Ocak'ta imzalanan ElUla Anlaşması'nın detaylarını görüşmek üzere bugün ilk kez bir araya gelmişti.
Körfez krizi ve ElUla Zirvesi
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Krizin sona erdirilmesi için yürütülen çabalar bu yılın başında sonuç vermişti.
Suudi Arabistan'ın ElUla kentinde 5 Ocak'ta yapılan 41. KİK Zirvesi'nde Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiği ve ambargonun kaldırıldığı açıklanmıştı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.