Kazakistan’da müzeye dönüştürülen eski cumhurbaşkanlığı binası ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor
GÜNDEM
NUR SULTAN (AA) Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da müzeye dönüştürülen eski cumhurbaşkanlığı binasını her gün onlarca yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.
19972004 yıllarında ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in çalıştığı ve çeşitli yabancı devlet başkanlarını kabul ettiği bina, şimdi Birinci Cumhurbaşkanı Müzesi olarak faaliyet gösteriyor.
Şehrin eski merkezinde yer alan müze, ülke bağımsızlığının ilk yıllarına ışık tutuyor.
Toplam 12 bin metrekare alanı kapsayan müze 4 kattan oluşuyor.
Müzede, Cumhurbaşkanı çalışma odası ve o yıllarda ülkeye gelen çeşitli yabancı devlet liderleriyle görüşmelerin yapıldığı salonlar da yer alıyor.
Söz konusu salonların birinde, Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görüşmelerine ilişkin fotoğraflar bulunuyor.
Müzede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türkistan ziyaretinin fotoğraf ve arşiv bilgileri de sergileniyor.
Her gün onlarca yerli ve yabancı ziyaretçisini ağırlayan müze, özellikle yaz aylarında tatile çıkan okul öğrencilerinin uğrak yeri oluyor.
1997’de ülkenin yeni başkenti Astana’da inşa edilen binada, Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaklaşık 8 yıl görev yapmıştı. 2004 yılında ise cumhurbaşkanlığı idaresi şimdi "Akorda" olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınmıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?