Kazakistan’da ilk mekanik kalp implantı ameliyatı
SAĞLIKKazakistan Milli Kalp Cerrahisi Bilim Merkezi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yuriy Pya: 50 yıl önce dünyada, Çin’de, Güney Afrika’da ilk kalp nakli yapılmışken, insan yaşamını desteklemek için tamamen yapay bir sistemin implantasyonu Astana’da gerçekleşti
ASTANA (AA) – Kazakistan Milli Kalp Cerrahisi Bilim Merkezi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yuriy Pya, Kazakistan'da ilk kez mekanik kalp implantı ameliyatı yapıldığını söyledi.
Pya, düzenlediği basın toplantısında, ABD, İsrail, Çekya ve Litvanyalı meslektaşlarıyla Astana’da kalp yetmezliği tedavisiyle ilgili bir proje gerçekleştirdiklerini belirterek, “50 yıl önce dünyada, Çin’de, Güney Afrika’da ilk kalp nakli yapılmışken, insan yaşamını desteklemek için tamamen yapay bir sistemin implantasyonu Astana’da gerçekleşti.” dedi.
Pya, mekanik kalp ameliyatı yapılan Kazakistan vatandaşı 24 yaşındaki hastanın, normal hayata döndüğünü, günlük işlerle ilgilenebileceğini, hatta spor yapabileceğini söyledi.
Böyle bir ameliyatın ülkesinin potansiyelinin, teknoloji ve bilimsel gelişmesinin göstergesi olduğunu ifade eden Pya, uluslararası verilere göre dünyada 26 milyon kalp yetmezliği hastasının bulunduğunu hatırlattı. Pya, her yıl 900 bin yeni hasta tespit edildiği belirterek, bunların 800 bininin kalp nakline ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Pya, kalp yetmezliğinde standart tedavinin organ nakli olduğunu, ancak organ bağışçı sayısındaki yetersizlik nedeniyle kalbi mekanik destekleme yönteminin geliştiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.