Kayıt dışılıkla mücadelede 7,4 milyar lira ceza kesildi
EKONOMİGelir İdaresi Başkanlığının (GİB) kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği saha denetimleri 2024 yılında 1,1 milyonu aştı. Saha denetimlerinde 7,4 milyar lira ceza kesildi, ayrıca 132,5 milyar liralık kayıt dışı hasılat için mükelleflerden izahat istendi.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini aralıksız sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bu kapsamda saha denetimlerine de ağırlık verdi.
Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek, uyumsuz mükellefleri tespit etmek için analizler gerçekleştiriyor ve buna göre denetlenecek mükellef gruplarını tespit ediyor. Ayrıca ihbar ve şikayetlerle sahadan gelen öneriler de değerlendirilerek denetim alanları seçiliyor.
GİB, 2024 yılında çok sayıda sektörde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni, ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek hususları denetledi. Bu çalışmalara bandrollü ürün ve akaryakıt ürünlerine yönelik denetimler de dahil edildi.
Böylece, birçok konu ve sektörü kapsayan 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimlerde tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.
Denetimlerde, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu tespitler üzerine gerekli işlemler tamamlanarak 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.
Kira geliri beyan eden mükellef sayısı 376 bin arttı
Başkanlığın kira gelirlerine yönelik 2024 yılında gerçekleştirdiği çalışmada içinde kiracı olduğu değerlendirilen 425 bin konutta yoklama yapıldı.
Bu kapsamda 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı. Böylece 2024 yılına ilişkin beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre yüzde 26 artış meydana geldi.
Çalışma, 55 bine yakın mükellefin de geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Verilen bu beyannamelerle 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi.
GİB tarafından bu yıl da kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmalar yapılacak.
İlginizi Çekebilir
Ekonomi programını etkin bir koordinasyon içinde yürütüyoruz
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda sosyal refahın güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadelede gıda üretiminin artırılmasının önemi vurgulandı. Kamu yatırım öncelikleri ve bu alanda atılacak adımlar da toplantıda ele alındı.
Merkez Bankası, 22 ay sonra faiz indirimine gitti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'den yüzde 47,5'e indirilmesine karar verdi.
Yeni asgari ücret açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin net 22 bin 104 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan Orta Vadeli Program’ın bir yıllık çıktılarını anlattı. Risk priminin düştüğünü, rezervlerin önemli ölçüde arttığını, borçluluk seviyesinde dünyadan pozitif ayrışıldığını belirten Bakan Şimşek, "Program sayesinde Türkiye'de kırılganlıkları azalttık, makro finansal istikrarı tesis ettik" dedi.