Katar’da Körfez uzlaşısı sonrasında Suudi Arabistan ile ilk diplomatik görüşme yapıldı
DÜNYAKatar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan Bin Saad elMerihi, Suudi Arabistan Maslahatgüzarı Ali Saad elKahtani’yi kabul etti
DOHA (AA) Katar'da Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan Bin Saad elMerihi, Suudi Arabistan Maslahatgüzarı Ali Saad elKahtani ile Körfez krizi sonrası ilk diplomatik görüşmeyi gerçekleştirdi.
Katar haber ajansı QNA'nın haberine göre, elMerihi, başkent Doha'daki ofisinde elKahtani'yi kabul etti.
Katar ve Suudi Arabistan yetkilileri arasında Körfez krizi sonrasında ilk diplomatik görüşmenin yapıldığı belirtilen haberde, "iki dost ülke arasındaki iş birliğinin konuşulduğu ve ilişkilerin gözden geçirildiği" ifade edildi.
Suudi Arabistan yetkilileri ise Doha'daki büyükelçiliğin yakında yeniden faaliyete gireceğini duyurdu.
Körfez'de 3,5 yıl sonra varılan uzlaşı
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, suçlamaları reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Krizin sona erdirilmesi için yürütülen çabalar bu yılın başında sonuç vermişti.
Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed esSabah, 4 Ocak'ta, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının açılması için anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud da 5 Ocak'ta ElUla kentinde düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargonun kaldırıldığını açıklamıştı.
İlginizi Çekebilir
Afrika'da yerinden edilenlerin sayısı 15 yılda 3 katına çıktı
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi, Afrika'da ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 15 yılda 3 katına çıkarak 35 milyona ulaştığını açıkladı.
Lübnan ile Terör devleti israil arasında ateşkes antlaşması
ABD Başkanı Joe Biden'ın Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onaylamasının ardından duyurduğu ateşkes antlaşması yerel saatle 04.00 (Türkiye saati ile 05.00) itibarıyla yürürlüğe girdi.
UCM'den Netanyahu için tutuklama emri
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle katil Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Gazze'de kıtlık riski 'felaket' düzeyine ulaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı" dedi.