Kardemir dar platina üretimine başladı
EKONOMİKardemir Genel Müdürü Hüseyin Soykan: Bu üretim Kardemir için önemli bir kilometre taşıdır. Kardemir, sahip olduğu ürün yelpazesiyle sektörde Türkiye ve dünyanın sayılı üreticileri arasında Şu anda tamamen ithal edilen 205405 milimetre genişlik ve 2080 milimetre kalınlık aralığında üretimler yapıldı ve ilk satışları da gerçekleştirildi. Bu yıl 25 bin tonluk bir üretimle piyasada olacağız. Kısa süre içerisinde hedefimiz 100 bin ton üretime ulaşmaktır
KARABÜK (AA) Türkiye'de ithalat yoluyla tedarik edilen katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirerek otomotiv, savunma, makine imalat ve demir yolu sektörlerine yönelik hizmet sunan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir), "dar platina" ile yassı çelik üretimine başladı.
Fabrikadan yapılan yazılı açıklamada, Ray Profil Tesislerinde bir süredir devam eden dar platina formunda yassı çelik deneme üretimlerini başarıyla sonuçlandırıldığı belirtilerek, 205405 milimetre genişlik, 2080 milimetre kalınlık aralığında ve 72 metre boya kadar üretilen dar platina ürünlerinin, müşteri taleplerine uygun olarak 6 ve 12 metre boylarında ticari pazara sunulduğu bildirildi.
Kardemir'in demir yolu rayı ve tekeri, ağır profil ve kalın kangal üretimlerinde Türkiye'nin tek üreticisi konumunda olduğu aktarılan açıklamada, fabrikalarının platina üretimine başlamasının yassı ürüne geçiş için de atılan ilk adım olarak görüldüğü, ağırlıklı olarak makine imalat ve kalıpçılık sektörlerinde kullanılan platina için 2020 yılında 25 bin ton üretim hedeflendiği, 520 milimetre genişliğe kadar platina üretimi için de deneme üretimlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.
"Yeni ürün kaliteleri geliştirmeye yönelik gayretlerimiz devam edecek"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kardemir Genel Müdürü Hüseyin Soykan, bu üretimin önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.
Soykan, şunları ifade etti:
"Kardemir, sahip olduğu ürün yelpazesiyle sektörde Türkiye ve dünyanın sayılı üreticileri arasında. Yönetim Kurulumuzun vizyoner yaklaşımıyla aynı anda demir yolu rayı, demir yolu tekeri, inşaat çeliği, hafif ve ağır profil, ince ve kalın kangal üretimini yapabilen, bu ürünleri yeni çelik kaliteleriyle farklı sektörlerin kullanımına sunabilen ve böylelikle hem ithal ikamesi sağlayan hem de sektördeki rekabet gücünü her geçen gün artıran bir şirketiz. Platina üretimimiz de bu yaklaşımın bir sonucu ve uzun ürün grubundan sonra yassı ürün grubunda attığımız önemli bir adım."
Soykan, şu anda tamamen ithal edilen 205405 milimetre genişlik ve 2080 milimetre kalınlık aralığında üretimlerin yapıldığını ve ilk satışları da gerçekleştirildiğini dile getirerek, "Bu yıl 25 bin tonluk bir üretimle piyasada olacağız. Kısa süre içerisinde hedefimiz 100 bin ton üretime ulaşmaktır. Bu alandaki genişliği 520 milimetreye çıkarmak içinde çalışmalar devam ediyor. Mevcut orta karbonlu çelik kalitesi (C45) ürün grubumuza 42CrMo4 kalitesi de eklenmiş oldu. Katma değeri yüksek yeni ürün kaliteleri geliştirmeye yönelik gayretlerimiz hiç durmadan devam edecek." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.