İstanbul Boğazı’nda deniz dibi temizliği yapıldı
GÜNDEM
İSTANBUL (AA) DenizTemiz Derneği (TURMEPA), 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında İstanbul Boğazı'nda deniz dibi temizliği gerçekleştirdi.
Etkinlik kapsamda dernek yetkilileri ile Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği üyesi dalgıçlar Üsküdar sahilinde bir araya geldi.
TURMEPA çevre projeleri sorumlusu Çevre Mühendisi Dağhan Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, derneğin 28 yıl önce denizlerin korunması ve gelecek nesillere mavi kalması için kurulduğunu söyledi.
Bu alanda temizlik, eğitim ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Yazıcı, "Bugün burada çıkacak atıklarla göreceğiz ki günlük hayatımızda sürekli kullandığımız şeyler aslında denizin altına ulaşıyor, yani denizdeki kirlilik yüzde 80 oranında karadan kaynaklamıyor." dedi.
İhtiyaç olan kadar tüketim, sıfır atık ve "sıfır atık mavi" felsefesinin kalıcı hale gelmesi gerektiğini belirten Yazıcı, "Okyanuslarımız, denizlerimiz bizim için çok önemli. Çünkü aldığımız iki nefesten birini aslında denizlerimiz sağlıyor. Hep ormanlar akciğerlerimiz, deriz ama aslında yüzde 50 ile yüzde 70 oranında oksijenimiz denizlerden gelir. Dolayısıyla okyanus ve denizlerimizi yaşamak, bu gezegende varlığımızı devam ettirmek için korumak zorundayız." değerlendirmesini yaptı.
Etkinlikte, dip temizliği için dalgıçlar çuvallarla suya daldı. Bir süre sonra yüzeye çıkan dalgıçlar farkındalık amacıyla üzerinde "Deniz Varsa Hayat Var" yazılı pankart açtı.
Dalgıçların deniz dibinden topladığı maddeler kaldırımda sergilendi. Toplanan maddeler arasında araç lastiği, ütü ve alkol şişelerinin olduğu görüldü.
Dalgıçlardan Kaan Döşdemir deniz dibinde insan eliyle atılan bir sürü atık olduğunu belirterek, "Bunları bizim 15 dakikalık bir dalışla toplamamız, tamamını temizleme ihtimalimiz sıfır. Sonuç itibariyle temizlemekten ziyade hiç kirletmememiz gerekiyor. Bunu bir farkındalık yaratmak için zaten sürekli yapıyoruz. Atıkların çok cüzi bir bölümünü burada görüyorsunuz." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?