İsrailin zehirli böcek ilaçları Gazzeli çiftçilerin mahsullerine zarar veriyor
GÜNDEMGazzedeki Tarım Bakanlığı tarafından BM ofisi önünde yapılan basın açıklaması sırasında, çiftçilerin, zehirli böcek ilaçlarından zarar görmüş ürünleri de sergilendi
GAZZE (AA) Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çiftçiler, İsrail'in, sınıra yakın bölgelerdeki tarım arazilerine zehirli ilaçlar sıkarak ürünlerine zarar vermesine tepki gösterdi.
Filistinli çiftçiler, Gazze'deki Tarım Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) önünde yapılan basın açıklaması sırasında, zehirli böcek ilaçlarından zarar görmüş ürünlerini sergiledi.
Çiftçiler, "İşgal güçleri tek geçim kaynağımızla savaşıyor", "Filistinlilerin tarım arazileri, ilk savunma hattıdır", "İşgal güçleri tarım sektörünü yıkmaya kastetti" yazılı dövizler taşıdı.
Gazze'deki Tarım Bakanlığı Sözcüsü Ethem elBesyuni, basın açıklamasında, İsrail'in Filistin arazilerine sıktığı zehirli böcek ilaçlarının ürünlere verdiği zararın 1,25 milyon doları aştığını söyledi.
İlaçlardan yaklaşık iki dönüm tarım alanının zarar gördüğünü belirten Besyuni, bu arazilerde, ıspanak ve maydanoz gibi yapraklı ürünlerin yanı sıra buğday, arpa, fasulye ve bezelye gibi çoğu kış mahsulünün ekildiğini aktardı.
Besyuni, zarar görmüş ürünlerin piyasaya sürülmesinin Bakanlık tarafından yasaklandığını dile getirdi.
İsrail'in zehirli ilaç kullanımını, tarım sektörüne karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendiren Besyuni, BM kurumları ile sivil toplum kuruluşlarından, işgal güçlerinin yol açtığı zararın önüne geçilmesini istedi.
İsrail'in zehirli böcek ilaçlarını Gazze'nin kuzeyinden güneyine kadarki sınır bölgelerinde bu yıl 14 Ocak'tan bu yana kullandığını kaydeden Besyuni, işgal güçlerinin Filistinlilere ait tarım arazilerine 2000 yılından bu yana periyodik şekilde zehirli ilaçlar kullandığını ifade etti.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Temmuz 2018'de yayımladığı haberinde, İsrail makamlarının, sınır bölgelerindeki Filistin topraklarında ürün yetiştirilmesini engellemek ve ordu birliklerinin alanı izleyebilmesi için arazilerin boş kalmasını sağlamak için zararlı etkilere sahip böcek ilaçları kullandığını belirtmişti.
İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha da hazırladığı bazı raporlarda, böcek ilacı kullanımını kınamıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?