İsrail Başbakanı: ”Hizbullah, Lübnan’ın deniz sınırı anlaşmasına varma olanağına zarar veriyor”
GÜNDEM
KUDÜS (AA) İsrail Başbakanı Yair Lapid, Lübnan’daki Hizbullah’ın, "Lübnan'ın İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına varma olanağına zarar verdiğini" söyledi.
Lapid, ülkede 1 Kasım’da erken seçimlere gidilmesi kararı alınması üzerine, koalisyondaki eski Başbakan Naftali Bennett’ten görevi devralmasının ardından düzenlediği ilk haftalık kabine toplantısında konuştu.
"Bu masadakiler olarak hepimizin hedefi, önümüzdeki aylarda hükümeti sanki seçimler olmayacakmış gibi yönetmek olacak." diyen Lapid, İsrail vatandaşlarının "sürekli işleyen bir hükümete hakkı olduğunu" ifade etti.
Lapid, "Eğitim’deki kriz bekleyemez. Hastane bütçeleri ertelenemez. İranlılar, Hamas ve Hizbullah da beklemeyecek. Bunlara karşı her alanda ısrarla hareket etmemiz gerekiyor ve yaptığımız da tam olarak bu." dedi.
İsrail ordusunun, Lübnan sınırı yakınlarındaki münhasır ekonomik bölgeye gönderilen 3 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü hatırlatan Lapid, şunları kaydetti:
"Hizbullah terör yolunda ilerlemeye devam ediyor ve Lübnan'ın bir deniz sınırı anlaşmasına varma olanağına zarar veriyor. İsrail kendini, vatandaşlarını ve ekonomik varlıklarını savunmaya devam edecek.”
İsrail ile Lübnan arasındaki sınır anlaşmazlığı
İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.
İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.
İsrail'in 5 Haziran'da ihtilaflı deniz sahası "Kariş"e bir sondaj gemisi göndermesi bölgede gerilimi yeniden yükseltmişti.
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 6 Haziran'da Yunanistan'a "Lübnan ile İsrail arasındaki tartışmalı deniz sınırında Tel Aviv için gaz arama çalışmaları yürüten gemiyi ivedi şekilde geri çekme" çağrısı yapmıştı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi ise 13 Haziran'da yaptığı açıklamada, Lübnan'da bir sonraki savaş sırasında imha edilecek binlerce hedef belirlediklerini kaydederek, "Komuta karargahı, roket güdümlü el bombaları, fırlatıcılar ve bu hedeflerin daha fazlası olan tüm hedefler saldırı planında. Tüm bu hedefler, Lübnan'da vurulacak." ifadelerini kullanmıştı.
Lübnan ve İsrail, deniz sınırı anlaşmazlığının çözümü amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi ve ABD ara buluculuğunda dolaylı müzakerelere başlamıştı.
Müzakereler Mayıs 2021'deki beşinci turun ardından anlaşmaya varılmaksızın askıya alınmıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?