İran ile Türkmenistan arasında 9 mutabakat zaptı imzalandı
GÜNDEMİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: ”İki ülke arasında 20 yıllık stratejik iş birliği belgesi imzalamaya kararlıyız” Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov: ”İki ülke ilişkilerinde enerji ve ulaştırma stratejik sektörlerdir. Bu alandaki çalışmalar devam edecektir”
İSTANBUL (AA) Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'un Tahran ziyareti kapsamında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 9 mutabakat zaptı imzalandı.
İran devlet televizyonunun haberine göre, resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Sadabad Sarayı'nda Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından resmi törenle karşılandı.
Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından, iki cumhurbaşkanının huzurunda ticaret, ekonomi, ulaştırma, transit geçişler, kültürel ilişkiler, bilim, teknik, çevre ve devlet televizyonu ile radyo kurumları arasında iş birliği gibi alanlarda 9 mutabakat zaptı imzalandı.
"Bu ziyaret iki ülke ilişkileri açısından dönüm noktası olabilir"
İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinin iyi seviyede olduğuna işaret ederek, "Türkmenistan ile son 30 yıldır güzel ilişkilerimiz oldu. Bu ziyaret, iki ülke ilişkileri açısından dönüm noktası olabilir." dedi.
Birkaç ay önce Aşkabat'a yaptığı ziyareti hatırlatan Reisi, özellikle doğal gaz takası ve nakliyesi alanında önemli adımlar atıldığına işaret ederek, su, elektrik ve doğal gaz alanındaki iş birliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
"İki ülke arasında 20 yıllık stratejik iş birliği belgesi imzalamaya kararlıyız"
Eski Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'dan da övgüyle söz eden Reisi, "İki ülke arasında 20 yıllık stratejik iş birliği belgesi imzalamaya kararlıyız." diye konuştu.
Afganistan konusunda da iki ülkenin görüşlerinin birbirine yakın olduğunu dile getiren Reisi, şunları kaydetti:
"Afganistan'da tüm etnik grupların katılımıyla kapsayıcı bir hükümet kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin sorunları bölge yetkilileri tarafından çözülmelidir."
İki ülke ilişkilerinde enerji ve ulaştırmanın önemine vurgu
Konuk Devlet Başkanı Berdimuhamedov konuşmasında, iki ülkenin ticari ve ekonomi alanında çeşitli imkanlara sahip olduğunu söyledi.
Berdimuhamedov, "İki ülke ilişkilerinde enerji ve ulaştırma stratejik sektörlerdir. Bu alandaki çalışmalar devam edecektir." dedi.
Görüşmelerde Afganistan konusunun da ele alındığına işaret eden Türkmen lider, "Ülkelerimiz Afganistan'ın bölgesel ve uluslararası projelere katılan müreffeh bir devlet olmasını istiyor." ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?