İran ile ticari mekanizma kurulmak üzere
GÜNDEMAlmanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas: İran ile ticari mekanizmanın henüz resmi kaydı gerçekleşmedi ancak mekanizma kurulmak üzere Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz: (Varşova toplantısı) Bölgeden ülkelerin de katılımıyla toplantıda tüm Orta Doğu ele alınacaktır
BRÜKSEL (AA) Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran'a yönelik ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi planlayan özel amaçlı ticari mekanizmanın kurulmak üzere olduğunu söyledi.
Belçika Dışişleri ve Savunma Bakanı Didier Reynders'in ev sahipliğinde başkent Brüksel'de bir araya gelen Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa Avrupa ve Dış İşlerden Sorumlu Devlet Sekreteri Jean Baptiste Lemoyne ve İngiltere Dışişleri Bakanlığında İngiliz Milletler Topluluğu ve Birleşmiş Milletlerden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmad, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Avrupalı üyeleri olarak "tek bir sesle" ortak hareket etmenin önemine dikkati çeken katılımcılar, görüşmede Ukrayna, Yemen, Venezuela, Arakan sorunu, uluslararası sistemde çok taraflılık ve çatışmanın önlenmesi gibi farklı konuların ele alındığını aktardı.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, İran'a yönelik ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi planlayan özel amaçlı ticari mekanizmanın sorulması üzerine, Washington'un İran nükleer anlaşmasından ayrılmasının üzerinden birkaç ay geçtiğini, AB'nin bu çerçevede İran'ı anlaşmada tutmanın yollarını aradığını kaydetti.
İran'ı nükleer anlaşmada tutmanın AB'nin güvenlik çıkarı için gerekli olduğuna dikkati çeken Maas, üye ülkelerin bu çerçevede çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
Maas, "İran ile ticari mekanizmanın henüz resmi kaydı gerçekleşmedi ancak mekanizma kurulmak üzere." açıklamasını yaptı.
"Varşova toplantısı tüm Orta Doğu'yu ele alacak"
Polonya Dışişleri Bakanı Czaputowicz ise ABD'nin de katılımıyla 1314 Şubat'ta bakanlar düzeyinde Varşova'da düzenlenecek toplantının sadece İran'a odaklanmayacağını belirterek, "Bölgeden ülkelerin de katılımıyla toplantıda tüm Orta Doğu ele alınacak." dedi.
Orta Doğu barış sürecinin görüşülmesi için Filistin'in de toplantıya davet edildiğini belirten Czaputowicz, Avrupa ve ABD'nin bölgeye yönelik ortak tutum belirlemesi için bir araya gelmesinin önemli olduğuna işaret etti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?