Iraklı 11 yaşındaki Bana, Türkiye’de sağlığına kavuştu
SAĞLIK
İZMİR (AA) Irak'ta sedef hastalığıyla mücadele eden ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları yaşayan 11 yaşındaki Bana Asaad, İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi'nde tedavi edildi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Asaad'ın ailesi, çocuklarının 6 aylıkken başlayan sedef hastalığının ilerlemesi nedeniyle tedavi arayışına başladı.
Buradaki tedavi imkanlarının yetersizliği nedeniyle ülke dışında Bana’ya şifa arayan aile, DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Deri Hastalıkları Bölümüne ulaştı.
Bana’nın ilk tedavisinde, vücudunun büyük bir bölümünde sedef hastalığı nedeniyle yaralar oluştuğu, enfeksiyon kaptığı, ayakta durmakta zorluk çektiği ve beslenme yetersizliği nedeniyle önemli oranda kilo kaybettiği tespit edildi.
DEÜ Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özlem Özbahçıvan’ın takibinde tedavisine başlanan Bana, sedef hastalığının oluşturduğu yaralardan kurtuldu, uygulanan fizik tedavi ile yeniden hareket etmeye başlayarak sağlığına kavuştu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen küçük kız, "Sağlığıma yeniden kavuştuğum için çok mutluyum. Burada kendimi çok iyi hissediyorum. Arkadaşlarımın yanına gidemiyordum, hiçbir şey yapamıyordum, şimdi çok iyiyim. Dışarı çıkmak istiyorum, okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim. Beni burada tedavi ettikleri için hemşirelere, doktorlara çok teşekkür ediyorum. Beni hiç yalnız bırakmadılar." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Özlem Özbahçıvan, küçük kızın bir süre sonra taburcu edileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Hastanemizin diğer bölümlerinin desteğiyle henüz 11 yaşında olan Bana, uyguladığımız tedavilere yanıt verdi. Kan tablosundaki bozukluklar düzeldi, ateşi düştü, kilosunu toparlamaya başladı. Bizi artık gülerek ve mutlu bir şekilde karşılıyor. Fizik tedavi ile birlikte eklemlerini, ellerini, bacak açıklıklarını biraz daha rahat kullanabiliyor. Taburculuk aşamasına doğru ilerliyoruz, Bana’yı her zaman takip etmeye, izlemeye devam edeceğiz."
Bana Asaad’ın tedavi sürecinde yetkililerden bilgi alan ve hastanın sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne sahip hastanede, insanlığa şifa olmaya devam edeceklerini aktardı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.