Irak Meclis Başkanı Halbusi: ”Sadr Hareketi ile temas halinde olacağız”
GÜNDEM
AMMAN (AA) Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, milletvekilleri istifa eden Sadr Hareketi ile iletişimin devam edeceğini belirtti.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Ürdün'e giden Halbusi, burada mevkidaşı Abdulkerim edDağmi ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Halbusi, Sadr Hareketi vekillerinin Meclisten istifasına değindi.
Halbusi, vekillerin istifasının yansımalarına ilişkin "İstifanın kesinlikle siyasi bir etkisi oldu. Sadr Hareketi seçimlerde 73 sandalye ile en yüksek sandalyeyi kazanan blok." dedi.
Sadr Hareketi'nin siyasi süreçteki varlığının önemli olduğunu vurgulayan Halbusi, Mukteda esSadr liderliğindeki blokun, hükümetin kurulabilmesi için fedakarlıkta bulunduğunu savundu.
Irak Meclis Başkanı, Sadr Hareketi'nin "hükümette çoğunluk ya da muhalefette kalma" seçeneklerine sahip olduğunu söyleyerek, Sadr'ın ikinci seçeneği benimsediğini aktardı.
Halbusi, "Sadr blokunun taraftarı ve destekçileri var ve bu seçimlerde açık olarak da görülüyordu. Siyasi güçler olarak Sadr Hareketi ile temas halinde olacağız." ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Irak'ta Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerin galibi Mukteda esSadr, 9 Haziran'da yaptığı açıklamada, muhalefet safında kalacağını ifade etmiş, dün de Meclisteki 73 milletvekiline istifa çağrısında bulunmuş ve karşılık almıştı. Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de Sadr Hareketi vekillerinin istifasını kabul etmişti.
Genel seçimlerde Sadr’ın grubu 329 sandalyeli Meclisin birinci partisi olmuştu. Ancak İran’a yakın Şii çatı kuruluş ile Sadr arasında hükümetin kurulması konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Sadr, İran destekli rakipleriyle hükümet ittifakı oluşturmayacağını defalarca dile getirmişti.
Mukteda Sadr, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclisteki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için "Vatanı Kurtarma" isimli üçlü ittifak kurmuştu.
Sadr’ın seçim zaferi, yıllardır iktidar gücünü elinde tutan İran’a yakın Şii grupları siyasi denklem dışına atma ihtimalini güçlendirmişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?