İnterneti değiştirebilecek teknoloji ChatGPT
TEKNOLOJİOpenAI tarafından geliştirilen “ChatGPT” adlı sohbet robotu kısa zamanda büyük yankı uyandırdı. Diyalog şeklinde etkileşim kuran dil modeli, birçok konuda tatmin edici cevaplar üretebiliyor. Öyle ki ona şiir yazdıran da var, kodlama yapmasını isteyen de...
ChatGPT, yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanılarak eğitilen bir dil modeli. Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından 30 Kasım’da tüm dünyanın kullanımına sunuldu ve yaklaşık beş günde, bir milyon kullanıcıya ulaştı. Kullanıcıların ChatGPT ile yaptığı konuşmalarda, sistemin birçok konuda mantıklı ve tatmin edici cevaplar üretebildiği görülüyor.
İnsan benzeri cevaplar üretebilen model, internetten alınan devasa bir metin verisiyle eğitildi ve ilerleyen yıllarda Google’ın yerini alabileceği konuşuluyor.
Teknoloji Akademisi kurucusu Devrim Danyal, ChatGPT’nin kullanıcıların geri bildiriminden beslendiğinin altını çiziyor:
“Ne kadar fazla insan bu ekosistem içerisine dahil olursa, ona bilgi yüklerse ya da ne kadar farklı noktalardan soru sorarsa yelpazesi de o kadar genişlemeye başlıyor. Tabii ki burada cevapladığı soruların hakimiyetini de yavaş yavaş artırmaya başladı.
Ben bunu hep Google Çeviri’den örnek vererek açıklıyorum. 4-5 sene önce kullanan insanlar çok memnun değilken şu anda çoğu işlerini o tarafa devretmeye başladı. Aynı bu mantık üzerinden ChatGPT’yi de değerlendirebiliriz.”
Hangi konularda konuşabiliyor?
ChatGPT’nin neler yapabildiğini tek tek söylemek zor. Mesela istenilen bir konu hakkında makale yazabiliyor hatta yazdığı makalelerin popüler bir intihal önleme yazılımı olan Turnitin’in filtrelerinden geçebildiği söyleniyor.
Bir kullanıcı, “ChatGPT bugün beni bir saatlik elektronik tablo çalışmasından kurtardı. Benim yeteneğimin ötesinde karmaşık bir sıralama yazdı, nasıl çalıştığını açıkladı ve uygulamama yardımcı oldu” derken bir diğeri istediği konuda iyi bir proje teklifi hazırladığından bahsediyor. Şarkı sözü, hikaye, senaryo yazdıranlar da var; yemek tarifi isteyen de…
Danyal, artık sınırları açık bir hale geldiğini, birçok sektöre hitap ettiğini ve herkesin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanabildiğini vurguluyor: “Siz neler yaptırmak istiyorsanız, neleri etkileşime sokmak istiyorsanız her şey artık mümkün hale gelmeye başladı. Çok geniş bir veri havuzundan faydalandığı için de hepimizden çok daha hızlı bir şekilde bunu proses edip geri dönüş sunabiliyor.”
TRT Haber - Özge Güngörmüş
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.