© Müzakerat 2017 - 2021

IKBY Başkanı: ”Sincar’da Irak savunma sistemi dışındaki silahlı güçler sorunu henüz çözülmüş değil”

ERBİL (AA) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Irak'ın Musul kentinin Sincar ilçesinde yasal yönetim olmadığını belirterek, "Sincar’da Irak savunma sistemi dışındaki silahlı güçler sorunu henüz çözülmüş değil." dedi.

Barzani, terör örgütü DEAŞ'ın 3 Ağustos 2014'te Sincar'a saldırısının 8. yılı dolayısıyla Duhok'un Semeli ilçesinde düzenlenen etkinlikte konuştu.

"Sincar soykırımı"nın 8. yılını üzüntü ve acıyla andıklarını belirten Barzani, "Bu, 21. yüzyılın Ezidiler ve Kürdistan halkının başına gelen en büyük trajedisiydi." ifadesini kullandı.

Tüm uluslararası toplumu, Sincar bölgesini ve Ezidileri desteklemeye çağıran Barzani, şunları söyledi:

"Sincar’da kamu hizmetleri zayıf ve yasal yönetim yok. Sincar'da Irak savunma sistemi dışındaki silahlı güçler (PKK) sorunu henüz çözülmüş değil. Ezidilere ve yerel halka yönelik tehditler var. Sincar trajedisinin 8. yıl dönümünün, Sincar bölgesinin sorunlarının çözülmesi, durumun normalleştirilmesi, gerekli kamu hizmetlerinin ve yeniden inşasının oluşturulması için ciddi adımları teşvik etmesini umuyoruz."

IKBY Başbakanı Barzani, Sincar Anlaşması'nın uygulanmasının önemini vurguladı

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Silahlı grupların dayatılan otoritesi nedeniyle Sincar, halkın evlerine geri dönmesi için güvensiz olmaya devam ediyor ve onları sürgünde bırakıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sincar Anlaşması'nın uygulanması ve bölgedeki durumun normalleştirilmesinin önemini vurgulayan Barzani, "Tüm milisleri ve yasa dışı silahlı grupları Sincar’ı terk etmeye çağırıyoruz, böylece (Sincar) halkı eve dönebilir." ifadelerine yer verdi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Sincar'a saldırısının 8. yılı nedeniyle, Erbil ve Süleymaniye'de de DEAŞ saldırısının kurbanları ve mağdurları için anma etkinlikleri düzenlendi.

PKK, DEAŞ'ı bahane ederek bölgeye konuşlandı

Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul'un Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te saldıran DEAŞ, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü veya elinde tuttuğu bölgelerde alıkoydu.

Sincar'da DEAŞ öncesi, üçte ikisini Ezidilerin, diğer bölümünü ise Sünni Kürt ve Arapların oluşturduğu yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Terör örgütü PKK, 2014 sonrası DEAŞ saldırısını bahane ederek Suriye ve Kandil'den getirdiği teröristlerle başta Sincar Dağı olmak üzere birçok bölgede kamp kurup varlık göstermeye başladı.

Kasım 2015'te Sincar ilçe merkezi ve çevresini DEAŞ'tan geri alan Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümetine bağlı birliklerin Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanması sonrası bölgeden çekilirken PKK da buradaki faaliyetlerini artırdı.

Bağdat ve Erbil yönetimleri, 9 Ekim 2020'de terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çıkarılmasını da kapsayan bir anlaşma imzaladı. Ancak Sincar Anlaşması hala uygulamaya konulmadı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER