İHHdan Pakistana 8 mobil klinik
GÜNDEMPakistan Sağlık Bakanı Zafer Mirza: Eyalet ve federal yönetimin iş birliğiyle Pakistanın ulaşılamayan bölgelerine bu mobil kliniklerle hizmet götürme şansımız olacak İHH Başkan Vekili Yavuz Dede: Mobil kliniklerde 150nin üzerinde personel çalışacak ve tüm hizmetler ücretsiz olacak
İSLAMABAD (AA) İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Kral Abdullah Vakfı (KAF) ve İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Pakistan'da 8 mobil kliniği hizmete soktu.
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılan törene, Pakistan Sağlık Bakanı Zafer Mirza, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, IDB Başkanı Bandar Hajjar, İHH Başkan Vekili Yavuz Dede ile çok sayıda yabancı devlet temsilcisi, STK temsilcileri ve davetli katıldı.
Törende konuşan Mirza, IDB'nin İslam dünyasında birçok yardım projesine imza attığını belirterek, IDB ve iki STK'nın Pakistan'a 15 mobil klinik getirme projesi olduğunu, bunun 8'inin ise törenle hizmete alınacağını ifade etti.
Pakistan'ın bazı bölgelerine hizmet ulaştırmanın zorluğuna değinen Mirza, "Eyalet ve federal yönetimin iş birliğiyle Pakistan'ın ulaşılamayan bölgelerine bu mobil kliniklerle hizmet götürme şansımız olacak. Halkımıza en temel hizmetleri ulaştıramazsak refah ülkesi olamayız. Hükümetimizin ulusal sağlık sigortası projesiyle her vatandaşımıza ücretsiz sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Mobil klinikler de bu amacımıza hizmet edecek." dedi.
Mobil klinik projesini IDB çatısı altında yürüten Fael Khair Programı Müdürü Ahmed Salih Hariri de yaptığı konuşmada, mobil kliniklerin tamamının güneş enerjisiyle çalıştığını ve içinde ameliyathane, eczane ve röntgen merkezi gibi olanaklar bulunduğuna değindi.
Kliniklerin ilk olarak 7 Asya ülkesinde hizmete gireceğini kaydeden Hariri, 75 klinikten 15 tanesinin Pakistan'a geleceğini ifade ederek, "Mobil kliniklerle hastane kapasiteleri artarken, tıp eğitimi ve staj imkanları da sunulacak. Hizmete alınan 8 klinikte yıllık 24 bini aşkın ameliyat, 144 bini aşkın poliklinik hizmeti verilecek." diye konuştu.
"Projeyi sahada İHH yürütecek"
Projenin KAF tarafından finanse, IDB tarafından da koordine edildiğini söyleyen Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Projenin sahada uygulamasını İHH gerçekleştirecek ve ilk etapta 5 yıl boyunca bu hizmet verilecek. İlerleyen zamanlarda 8 mobil klinik sayısı 15'e yükselecek." dedi.
Mobil kliniklerden ikisinin ameliyathane ve doğumhane olduğunu kaydeden Dede, "8 araçtan 6'sı, 3 poliklinik odası, bir eczane ve bir röntgen odasıyla poliklinik hizmeti verecek. Çoğunlukla kadın doğum ve çocuk hastalıkları poliklinikleri olmakla beraber dahiliye klinikleri de olacak. Toplamda 150'nin üzerinde personel çalışacak ve tüm hizmetler ücretsiz olacak." ifadesini kullandı.
Dede, ameliyathane görevi görecek iki mobil kliniğin ise düşük gelirli insanların yaşadığı bölgelerdeki hastanelerin yanında konuşlanacağını dile getirdi.
Dede, ülkede aşı ve katarakt ameliyatı faaliyetlerine başlanacağını da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?