İGAM 2022 Ödül Töreni Ankara’da yapıldı
GÜNDEM
ANKARA (AA) İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM), başkentte 2022 İGAM Ödül Töreni düzenledi.
İGAM'ın 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle organize ettiği etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilci Yardımcısı Giulia Ricciarelli Ranawat, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.
Törende konuşan Kaymakcı, AB ile Türkiye arasında 2016'dan bu yana mevcut olan anlaşmaya dikkati çekerek, AB tarafının anlaşma koşullarını Türkiye için yeteri ölçüde yerine getirmediğini belirtti.
Kaymakcı, "mülteci konusunun bir sorundan ziyade yönetim meselesi" olduğunu kaydederek, bu süreci AB ile Türkiye'nin birlikte yönetmesi gerektiğini ifade etti.
Göç meselesinin birkaç ülkeye bırakılamayacağını vurgulayan Kaymakcı, "Türkiye, Avrupa'nın göç yükünü büyük ölçüde taşıyan ülke konumundadır. Bu ilelebet devam edemez. Dolayısıyla külfetin de paylaşılması gerekiyor." dedi.
Dünya genelinde mülteci sayısı 100 milyonu geçmiş durumda
İGAM Başkanı Çorabatır ise mülteci meselesiyle yakından ilgilendiğini, en üzücü olanın her sene açıklanan BM raporlarında tablonun daha kötüye gitmesi olduğunu ifade etti.
Güncel mülteci rakamının 100 milyonu geçtiğine işaret eden Çorabatır, "Üst üste 6 yıldır dünyada en çok mülteci barındıran, onlara uluslararası koruma sağlayan bir ülkenin mensubu olduğum için gurur duyuyorum." ifadesini kullandı.
Ranawat da mültecilerin çatışma alanlarında yaşamayı seçmediklerini, yer değiştirme haklarının olduğunu dile getirerek, "bu insanların uluslararası hukuka göre korunmalarının şart" olduğunu anlattı.
Sanal İGAM Mülteci Müzesi açıldı
Programda, kazanan adaylara ödülleri takdim edildi.
"Angela BurdettCoutts Ödülü", İzmir merkezli Suriyelilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh Ali'ye ve "Talat Miras Ödülü" Hayata Destek Derneğine verildi.
Etkinlik kapsamında sanal İGAM Mülteci Müzesi’nin açılışı da gerçekleştirildi.
Müzede, dünyada ve Türkiye’de iltica ve göçün tarihsel sürecine dair önemli olayların fotoğrafları yer alıyor.
Etkinlik alanında, mültecilerin hazırladığı yiyecekler de davetlilerin beğenisine sunuldu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?