Hırdavat sektöründe ihracat hedefi 8,5 milyar dolar
EKONOMİHırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Çetin Tecdelioğlu: 2018de 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ise sektör olarak 8,5 milyar doları aşacağız. Cari açığa son derece önemli bir katkı sağlıyoruz Kilogram başına düşen ihracat birim fiyatımız 5,37 dolar. Türkiye ortalaması olan 1,38 doların yaklaşık 4 katıyız Türk hırdavat sektörü, dünya pazarında 23. sırada bulunuyor. Hedefimiz, kısa süre içerisinde ilk 10a girmek
İSTANBUL (AA) Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, hırdavat sektörünün geçen yıl 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu yıl ise sektör olarak 8,5 milyar doları aşacağız. Cari açığa son derece önemli bir katkı sağlıyoruz." dedi.
Hırdavat sektörünü tek bir çatı altında buluşturmayı hedefleyen HISİAD'ın olağan genel kurul toplantısı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dernek üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Tecdelioğlu, dernek olarak sektörün tüm paydaşlarının sorunlarını, çözüm önerilerini bürokrasiye taşımayı ve ülke ihracatını en üst seviyelere taşımayı hedeflediklerini bildirdi.
Tecdelioğlu, "Türkiye genelinde 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği hırdavat sektörü olarak 650 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 2018'de 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ise sektör olarak 8,5 milyar doları aşacağız. Cari açığa son derece önemli bir katkı sağlıyoruz." diye konuştu.
Sektörün, kilogram başına düşen ihracat değerinin Türkiye ortalamasının 4 katı olduğunu aktaran Tecdelioğlu, şunları kaydetti:
"Kilogram başına düşen ihracat birim fiyatımız 5,37 dolar. Türkiye ortalaması olan 1,38 doların yaklaşık 4 katıyız. Hırdavat sektörü olarak birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke arasında Almanya, Irak, Fransa, Romanya, ABD, İngiltere, İsrail, Hollanda, İtalya ve Mısır yer alıyor. Önümüzde gidecek çok yolumuz var. Türk hırdavat sektörü dünya pazarında 23. sırada bulunuyor. Hedefimiz, kısa süre içerisinde ilk 10'a girmek."
"Mutlaka kayıt dışı ithalatını sıfırlamak zorundayız"
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de derneğin, hırdavat sektörünü çok güçlü bir şemsiye altında topladığını ve bir araya getirdiğini belirterek, İTO olarak sektörlerin bir arada olmasını önemsediklerini söyledi.
Hırdavat sektörünün İTO dışında hiçbir odada komitesinin olmadığını aktaran Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası'ndan başlayarak diğer odalarda da hırdavat sektörü komitelerinin kurulması gerektiğini vurguladı.
Avdagiç, "En fazla kayıt dışı, kalitesiz, el altından ürünlerin geldiği sektörlerin başında hırdavat sektörü bulunuyor. Mutlaka kayıt dışı ithalatını sıfırlamak zorundayız. Bu derneğin en önemli misyonu kayıt dışını önlemek olmalı." dedi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.