Helal pazarı 10 trilyon dolara koşuyor
EKONOMİGelecek 5 yıl içinde 10 trilyon doları bulması beklenen helal pazarının, küresel pazarı şekillendirmesi de öngörülüyor.
Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, dünya helal pazarının 10 trilyon dolara koştuğunu belirterek, “İslami finansın 3,5 trilyon dolar, gıda ve içecek sektörünün 2 trilyon dolar, helal turizm sektörünün 400 milyar dolar, kozmetik sektörünün 200 milyar dolar, muhafazakar giyimin ise 240 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Helal ekonomisinin yakın zaman içerisinde küresel pazarı şekillendirmesi de bekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Yunus Ete, yaptığı yazılı açıklamada, 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son 5 yılda dünya helal pazarının 2 kattan fazla büyüme kaydettiğini bildiren Ete, bu hızlı büyümede Covid-19 salgınının da etkisi olduğunu kaydetti. Ete, “Helal ürünlerin temellerinden biri de hijyen. Salgın döneminde de insanların sağlıklı ve hijyenik ürünlere ilgisi arttı. Bu da helale olan ilgiyi artırdı. Dolayısıyla pazar hızlı bir büyüme ivmesine girdi.” ifadelerini kullandı.
Ete, dünya helal pazarının 10 trilyon dolara doğru koştuğunu aktararak, “İslami finansın 3,5 trilyon dolar, gıda ve içecek sektörünün 2 trilyon dolar, helal turizm sektörünün 400 milyar dolar, kozmetik sektörünün 200 milyar dolar, muhafazakar giyimin ise 240 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Helal ekonomisinin yakın zaman içerisinde küresel pazarı şekillendirmesi de bekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu pazardaki potansiyeli yıllar önce fark ederek 10 yıl önce Helal Zirvesi ve Fuarı için çalışmalar başlattıklarını bildiren Ete, her yıl düzenli olarak yaptıkları organizasyonla Türkiye'yi hem dünya helal pazarının üssü haline taşıdıklarını hem de Türkiye’nin, helal pazarından aldığı payı büyütmesine katkı sağladıklarını kaydetti.
Helal pazarında Türkiye’nin, aldığı payı her geçen yıl büyüttüğünü belirten Ete, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’nin payı halihazırda 150 milyar doları aştı. Pazar büyüklüğünün 7 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde burada çok büyük bir pasta olduğunu da görebiliyorsunuz. Yani daha gidecek çok yolumuz var. Ülkemizde faaliyetlerine devam eden Helal Akreditasyon Kurumu’nun aktif çalışmaları ve düzenlediğimiz Helal Expo gibi etkinliklerle Türkiye’nin helal pazarından aldığı payı 5 yılda 400 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyoruz.”
İlginizi Çekebilir
Enflasyon sıkı maliye ve para politikası ile düşmeye devam edecek
Bakan Şimşek, Türkiye'nin enflasyonla mücadele ederken büyüme sorunu yaşamadığını belirterek, "En kötüsü geride kaldı, enflasyon düşüyor, sıkı maliye ve para politikası sayesinde düşmeye devam edecek" açıklamasını yaptı.
FETÖ şirketlerinin satış ihalelerinden 18,6 milyar lira
FETÖ darbe girişiminin ardından TMSF 2016'dan itibaren kayyım olarak görevlendirildiği şirketlerin bilançosu artarken, FETÖ'ye ait şirketlerin satış ihalelerinden bugüne kadar 18,6 milyar liralık satış hasılatı elde edildi.
IMF'den Türkiye ekonomisine övgü
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendiklerini belirterek, "Genel olarak, Türkiye'deki ekonomi ekibine iyi iş çıkardıklarını söylemeliyim. Bu çalışmanın devam etmesi ve bu politikaların sürdürülmesi gerekiyor" dedi.
Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
TCMB rezervleri, 20 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 842 milyon dolar artışla 156 milyar 392 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.