Hastanın kalp zarından alınan parça ile nefes borusuna yama yapıldı
SAĞLIKGöğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu: ”(Relapsing Polikondritis) Hastalık dünyada yılda her 10 milyonda 7 kişide görülüyor. Türkiye’de her yıl 5060 kişiye bu hastalığın tanısını koyuyoruz” ”Türkiye’de ve dünyada ilk kez bir hastaya kendi kalp zarından alınan parça ile nefes borusuna yama yapıldı. Bu şekilde hastanın nefes borusu genişletilerek nefes alması sağlandı”
İSTANBUL (AA) Dünyada ender görülen otoimmün bir hastalık olan "Relapsing Polikondritis" teşhisi konulan Asiye Ateş'in nefes borusu, kalp zarından alınan parçayla yama yapılarak genişletildi ve nefes alması sağlandı.
Göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu, Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında, Relapsing Polikondritis hastalığının, kulak, burun, göz, hava yolları, kalp ve iskelet sistemi gibi yapıları etkilemesi nedeniyle çeşitli komplikasyonlara neden olduğunu anlattı.
Nefes hava yolunda bol miktarda kıkırdak olduğu için hastalığın bir bölümünde solunum sistemine yönelik bazı şikayetler ortaya çıktığına değinen Kutlu, "Hastalık dünyada yılda her 10 milyonda 7 kişide görülüyor. Türkiye'de her yıl 5060 kişiye bu hastalığın tanısını koyuyoruz. Hastalar bu şikayetler ortaya çıktıktan sonra 5 yıl içerisinde yüzde 70 oranında kaybediliyor." dedi.
Kutlu, solunum sistemi açısından sorunun çözülmesinin hem hayat kalitesi hem de hayat süresine ciddi katkısı olduğuna dikkati çekerek, kalbi ve gırtlağı etkileyen hastalığın, hayatı idame ettiren sistemlerle ilgili problem başladığında kötü huylu bir hastalık gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu, hastalığın belirtilerine ve tedavisine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Buradaki özellik şu, gırtlağımız, nefes borumuz ve hava yollarımız kıkırdaktan oluşmakla ve birlikte hava yolları akciğer dokusuna yaklaştıkça kıkırdak miktarı azalıyor. Dolayısıyla biz, hastalığın en çok etkilediği büyük hava yollarında genişlemeyi sağlayabildiğimiz için Asiye Hanım'ın şikayetleri büyük ölçüde azaldı. Sonuç olarak hava yolu, nefes borusu ve her iki bronşun, kalp zarı kullanılarak tekrar şekil verilmesi anlamına gelen bir cerrahi müdahale gerçekleştirildi. Türkiye'de ve dünyada ilk kez bir hastaya kendi kalp zarından alınan parça ile nefes borusuna yama yapıldı. Bu şekilde hastanın nefes borusu genişletilerek nefes alması sağlandı. Kalp zarı bütün kalbi çevreleyen koruyucu bir zar. Bu zardan bir parça alındığında bu kalbin herhangi bir dokusuna direkt müdahale sayılmaz, kalbin işlemlerini bu anlamda bozmuyor."
Ameliyat olduktan sonra sağlığına kavuşan 60 yaşındaki Asiye Ateş de 40'lı yaşlarda kendisine Relapsing Polikondritis tanısı konulduğunu ve doktorların kendisine hayati tehlikesi olduğunu söylediğini aktardı.
Doktoru sayesinde hayata döndüğünü dile getiren Ateş, "Ameliyattan sonra ise sesim açıldı, sağlığıma kavuştum. Bugün gülüyorsam yaşıyorsam Asım Hocamın sayesinde. Allah razı olsun." dedi.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.