Gürcistan’da hükümet ile muhalefetin diyaloğu, AB Konseyi Başkanı Michel’in katılımıyla başladı
DÜNYATİFLİS (AA) Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Gürcistan'da iktidar ile muhalefet arasında 31 Ekim 2020'deki genel seçimlerden beri süren ve geçen hafta ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Nika Melia'nın gözaltına alınmasıyla artan siyasi krizin çözülmesi amacıyla tarafları müzakere masasında bir araya getirdi.
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile ülkedeki çeşitli muhalefet partilerinin liderleri, resmi temaslarda bulunmak üzere Tiflis'te bulunan Michel'in daveti üzerine, basına kapalı toplantıda görüştü.
Orbelianebi Sarayı'nda yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Michel, iki tarafın temsilcilerinin bir araya gelmesi ve ülkedeki siyasi gerginliğin azaltılması için diyaloğun başlamasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Gürcistan'da yeni tip koronavirüsle (Kovid19) mücadele, ekonomik durum gibi sorunların yaşandığını ve herkesin bunları çözmeye odaklanması gerektiğini vurgulayan Michel, "Bunlar aşılması gereken çok önemli zorluklardır. Bu nedenle bu siyasi krizin acilen çözülmesi gerekiyor. Bugün önemli ve güzel adımların doğru yönde atılmış olmasından gurur duyuyorum." dedi.
Başbakan Garibaşvili ise Michel'in davetiyle yapılan ilk diyalog toplantısının, oldukça yapıcı bir ortamda geçtiğini belirtti.
Ülkesinde toprak bütünlüğüne yönelik sıkıntılar ile Kovid19'dan kaynaklanan ekonomik zorlukların yaşadığını anımsatan Garibaşvili, söz konusu sorunların çözülmesi açısından iktidar ile muhalefetin ortak bir bakış açısına sahip olmaları gerektiğini dile getirdi.
Garibaşvili, muhalefetin toplantı sırasında kendi taleplerini ilettiğini, kendilerinin soruları yanıtladığını ve yakın bir zamanda iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin siyasi konseyinde söz konusu talepleri ele alacaklarını anlattı.
İrakli Garibaşvili, hükümet olarak diyalog sürecinin nasıl sürdürüleceğinin bundan sonra belli olacağını söyledi.
Muhalefetin talepleri
Ülkede 31 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerde seçim barajını aşan muhalefet partilerinin çoğu seçim sonuçlarını kabul etmiyor ve parlamentoya girmiyor. Hükümetin çağrısına rağmen muhalefet, sokak protestolarını devam ettirerek, erken seçim talep ediyor.
Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Nika Melia'nın geçen hafta çok sayıda polisin katıldığı operasyonda gözaltına alınması ise ülkede yeni protestolara ve Tiflis'te parlamento binasının karşısında çadırların kurulmasına neden oldu.
Hükümet ile müzakere masasına oturan muhalefet partileri, Melia'nın serbest bırakılmasını da talep ediyor.
Hükümet yetkilileri ise seçimlerin gayet şeffaf ve demokratik yollarla yapıldığını, yeni seçimlerin yapılmasına ihtiyaç olmadığını belirterek, muhalefeti parlamentoya girmeye davet ediyor.
İlginizi Çekebilir
Afrika'da yerinden edilenlerin sayısı 15 yılda 3 katına çıktı
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi, Afrika'da ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 15 yılda 3 katına çıkarak 35 milyona ulaştığını açıkladı.
Lübnan ile Terör devleti israil arasında ateşkes antlaşması
ABD Başkanı Joe Biden'ın Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onaylamasının ardından duyurduğu ateşkes antlaşması yerel saatle 04.00 (Türkiye saati ile 05.00) itibarıyla yürürlüğe girdi.
UCM'den Netanyahu için tutuklama emri
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle katil Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Gazze'de kıtlık riski 'felaket' düzeyine ulaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı" dedi.