Globalde atağa kalkan Trendyol, yurt dışı yapılanmasına Berlin’den başladı
EKONOMİTrendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin: ”Yıl sonunda Almanya pazarında 400 milyon avro gelir hedefliyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde de bu rakamı 3 milyar avroya çıkaracağız. 2023 yılında toplam global satış hacmi hedefimiz 1 milyar dolar” ” Yüzde 100 Made in Türkiye’ damgalı ürünleri global arenaya taşıyarak ülkemizin eihracatına ve döviz girdilerine önemli katkı sunacağız. Hedefimiz önümüzdeki 5 sene içinde ciromuzun 3’te birinin eihracattan gelmesi”
BERLİN (AA) Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, yıl sonunda Almanya pazarında 400 milyon avro gelir hedeflediklerini belirterek, "Önümüzdeki 3 yıl içinde de bu rakamı 3 milyar avroya çıkaracağız. 2023 yılında toplam global satış hacmi hedefimiz 1 milyar dolar." dedi.
Trendyol, ilk yurt dışı ofisini Almanya'nın başkenti Berlin'de açtı. Açılış dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, Trendyol Kurucu Ortağı Begüm Tekin, Trendyol Grubu Uluslararası Pazarlar Lideri Shibu Tharakan, Trendyol Grubu CMO'su Erdem İnan, Trendyol Grubu İK Lideri Beti Yuhay Almozlino ve Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Lideri İrem Poyraz katıldı.
Trendyol Grubu Başkanı Çetin, toplantıda şirketin yeni dönem çalışmaları ve Almanya ofisine ilişkin bilgi verirken, ofisle birlikte yerli üreticileri, trendyol.com/de adresi ile Almanya'daki müşterilerle buluşturduklarını söyledi.
Yurt dışı büyüme planlarına hız verdiklerini belirten Çetin, global büyüme planları doğrultusunda ilk ofisi Berlin'de açtıklarını bildirdi. Çetin, Trendyol'un 260 binden fazla satıcısıyla yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam yarattığını söyledi.
Kadın üreticiler ve Anadolu'daki satıcılara verdikleri öneme işaret eden Çetin, özellikle Anadolu'daki illerde satıcı sayılarında artış yaşandığını, Trendyol ekosistemine katılan KOBİ ve esnafın bugün itibarıyla yüzde 85'inin cirosunu, yüzde 68'inin de istihdamını artırdığını söyledi.
Çetin, 2021 yılında 3 büyük il dışında Trendyol'da bulunan satıcı sayısının 42 bin iken, bu sayının bir yıl içerisinde 3 katına çıkarak 127 bine ulaştığını aktararak, şunları kaydetti:
"Bu yıl içerisinde ülkemizde de önemli yatırımlarımız hayata geçecek. Trabzon, Adana ve Ankara'da açacağımız 3 depo ve aktarma merkezi ile 4 bini aşkın istihdam sağlayacağız. 400 bin metrekare olan operasyon alanımız 1 milyon metrekareye çıkacak. Trendyol bünyesinde çalışan mühendis sayımızı da 1.500'den 3 bin 500'e çıkararak ARGE çalışmalarımıza da hız kazandıracağız. Yüzde 90'ından fazlası KOBİ ve esnaf olan 260 binden fazla satıcımıza ürünlerini dijital ortamda pazarlayıp müşterilerle hızlı bir şekilde buluşturabilme imkanı sağlıyoruz. Artık günde 1 milyonun üzerinde satışımız var. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da bütün eticaret şirketleri arasında müşteri memnuniyetini en üst seviyelere ulaştırabilen şirketlerdeniz.
Son 2 senedir ihracat ve uluslararası pazarlara açılma hedefimizi başlattıktan sonra bugün itibarıyla dünyadaki 50'den fazla global platformda Türkiye'deki markalarımızı ve bizimle beraber başka Türk markalarını da satışa sunuyoruz. Aldığımız geri dönüşten Almanya'dan ciddi bir ilgi olduğunu gördük. Almanya'da yerel müşteriye ulaşabilecek bir şekilde platform kurma kararı aldık. Trendyol üzerinden Türkiye'de gerçekleşen satışların yüzde 70'ini yerli ürünler oluşturuyor. 83 bin satıcı, Trendyol'da satışa başladıktan sonra daha önce satmadığı bir ürünü Türkiye'de üretti. Biz 'Yüzde 100 Made in Türkiye' damgalı ürünleri global arenaya taşıyarak ülkemizin eihracatına ve döviz girdilerine önemli katkı sunmayı hedefliyoruz."
"Teknoloji, lojistik ve pazarlama odağında önümüzdeki üç yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yapacağız"
Almanya'daki satış hacimleri hakkında bilgi veren Çetin, geçen yıl Almanya ihracatlarının 90 milyon avro, 2021 sonu Almanya'dan gelir hedeflerinin 400 milyon avro olduğunu bildirdi.
Çetin, "Önümüzdeki 3 yıl içinde de Almanya'da yaklaşık 3 milyar avro değerinde bir hacme ulaşma hedefimiz bulunuyor. Bizim Almanya pazarına girdiğimizi duyan futbol takımlarından da şimdiden sponsorluk teklifi almaya başladık. Trendyol Berlin ofisimizde çalışan sayısını yıl sonunda 200 kişiye çıkaracağız." dedi.
2023 yılında toplam global satış hacmi hedeflerini 1 milyar dolar olarak belirlediklerini aktaran Çetin, teknoloji, lojistik ve pazarlama odağında önümüzdeki 3 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yapacaklarını, hedeflerine yerli üreticilerle birlikte ulaşacaklarını söyledi.
Çetin, bir yıl içinde Almanya'daki satışları 4'e katladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Ürünlerimiz yüzde 100 Türk ürünü. Almanya eticarette çok rekabetçi bir pazar, büyük oyuncular var. Bunların içinde 4'üncü oyuncu olmayı başardık. Yılbaşına dek üçüncülük hedefliyoruz. 2022 senesinde buradaki ihracatımızı 1 milyar avroya çıkarmak istiyoruz. Şu an itibarıyla Avrupa'da 70'e yakın istihdamımız var, bunun yarısı Almanya'da. Yakın zamanda Lüksemburg ve Amsterdam'da açılışlarımız olacak, sonraki hedefimiz de Londra. Bu pazarları seçerken global platformlardaki ihracat rakamlarımıza bakarak hangi pazarlarda ürünlerimize ciddi talepler olduğunu gördükten sonra karar veriyoruz. Bilançomuz güçlü bir durumunda. Bu yatırımları yapabilmemiz için hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyüyebilmemiz için bilanço gücüne sahibiz ve yatırımcılarımızın da çok büyük destekleri var. Avrupa ve uluslararası serüvenimizin daha başındayız.
Hedefimiz, önümüzdeki 5 sene içinde ciromuzun 3'te birinin eihracattan gelmesi. Avrupa'nın ortasında şu an çok büyük bir depo yatırımımız var. Hedefimiz, Türkiye'den getirdiğimiz ürünleri buralarda daha çabuk dağıtımını yapmak. Bugün itibarıyla Almanya'da 1 milyon kişi Trendyol aplikasyonunu indirmiş durumda. İkinci senede hemen 1 milyona gelmek bizi çok memnun etti. Alman müşteriler tarafından da hem kabul gördük hem beğenildik. En büyük avantajımız ekosistemimiz. Türkiye'de 300'den fazla üreticimiz var, bu markaları bizim için üreten. Bizim onlara yaptığımız bu ihracat kapılarını açmak."
"Alman pazarına cep telefonu satalım diye girmedik"
Çağlayan Çetin, Türk üreticilerin ürünlerini tüm dünyaya ulaştırmak için yola çıktıklarını, globalde gittikçe yaygınlaşan mobil ticarette Türkiye'nin ve Türk oyuncuların olması gerektiğini söyledi.
"Arkamızda Türk üreticilerin, Trendyol üreticilerinin olması bizim için avantaj. Almanya pazarına, Alman müşterisine cep telefonu satalım diye girmedik. Biz bu pazara rekabetçi kaslarımızla, kendi gücümüzle, Türkiye'nin üretim gücüyle, tekstildeki çok kaliteli ve fiyat konusunda çok rekabetçi ürünlerimizle birlikte girdik. Bu güçle de burada kazanabileceğimizi gördük" diyen Çetin, şöyle devam etti:
"Rakiplerimiz, arkamızdaki üretim gücü ve marka desteğini biliyorlar. Çok yakın zamanda BMD ile büyük bir anlaşma imzaladık. Şu an zaten bizle beraber 50'ye yakın Türk markasını Almanya pazarına soktuk. Bundan sonra da BMD'nin diğer 450 markasını bizle beraber platformumuzda satışa sunacağız. Sonra da Hakkari’deki üreticinin tespihini Berlin'de müşteriye buluşturacağız. Yolculuğumuz başladı. Bizim büyümemiz Türkiye'nin büyümesinden ve üretim gücünden geliyor.
Biz de bunun için her türlü yatırım ve fedakarlığı yapacağız. Uluslararası yol haritamızı birbirini tamamlayan iki strateji üzerine kurduk. Bunlardan ilki uluslararası eticaret platformlarındaki Trendyol markalı ürünlerimizle eihracat payımızı artırırken, Türk markalarını da bu platformlara taşımak. Şu anda 50'den fazla uluslararası eticaret platformunda yer alıyoruz. İkinci stratejimiz ise Türk üreticilerini ve markalarını platformumuz aracılığıyla global pazarlarla buluşturmak. eihracat çalışmalarımızın odağına, bu bağlamda gelişmiş bir pazar olan Almanya'yı aldık."
Almanya'nın, Trendyol'un gelecek planlarında önemli noktalardan biri olduğunu vurgulayan Çetin, SimilarWeb verilerine göre, Almanya'daki en hızlı büyüyen ikinci platform olduklarını söyledi.
Çetin, 2021 yılında 150 milyon dolar hacminde doğrudan eihracat gerçekleştirdiklerini ve toplamda 6 milyon sipariş aldıklarını anımsatarak, "2021'de gerçekleştirdiğimiz ihracat Avrupa'dan Orta Doğu ve Afrika'ya, çok geniş bir coğrafyada 100'e yakın ülkeyi kapsıyor. eihracatın yüzde 66'sını Avrupa ülkelerine yaparken, yüzde 23'ünü Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine yaptık. Şu an globalde, yerli üreticilerimizin ürettiği ürünlere Trendyol aracılığıyla ulaşan 4 milyon müşteri bulunuyor." ifadelerini kullandı.
"Almanya'daki müşterilerimizin yüzde 70'i Alman"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çetin, şu anda Almanya'daki müşterilerin yüzde 30'unun Türk, yüzde 70'inin ise Alman olduğunu, sepet ortalamasının ise 6065 avro bandında bulunduğunu bildirdi.
Çetin, Türkiye'den kargo süresinin yaklaşık 4 gün olduğunu, 2 günde teslim edilen siparişler de bulunduğunu aktararak, buna rağmen süreyi hızlandırmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Orta Doğu'da da lokal olarak yer alma planları bulunduğunu ifade eden Çetin, Türkiye'de günde 1 milyon paket çıkardıklarını, yurt dışına ise günlük çıkan paket sayısının 60 bin olduğunu bildirdi.
"Avrupa'da ve Orta Doğu'da şirket ortaklıkları ve alımlarını inceliyoruz"
Trendyol Grubu Başkanı Çetin, yatırımlara devam edeceklerini belirterek, "Bütün yatırımcılarımız büyüme stratejimizi son derece destekliyor. Çok aktif bir şekilde hem Avrupa'da hem Orta Doğu'da ciddi şirket ortaklıkları, ciddi şirket alımlarını da şu anda inceliyoruz. Yani yılbaşına kadar bunlardan en azından bir tanesini gerçekleştireceğimize inanıyoruz." dedi.
Halka açılma planları olup olmadığı sorusu üzerine Çetin, "Her teknoloji şirketi gibi bizim de halka açılma planımız var ama acelemiz yok, halka açık olmanın verdiği avantajların da farkındayız ama acelemiz yok. Biz özellikle uluslararası büyümemize odaklanmak istiyoruz. Halka arzımızı yaptığımızda Türkiye ve Avrupa'nın en büyük eticaret şirketi olarak halka arz yapmak istiyoruz, hedefimiz o." diye konuştu.
Çetin, yurt dışı pazarlara, en güçlü oldukları alan olan moda kategorisi ile girdiklerini, zaman içinde Türkiye'deki gibi bir ürün çeşitliliğini yurt dışında da sunacaklarını söyledi.
"Pazar yerlerinin yurt dışında büyümesini desteklemesi kritik"
Çağlayan Çetin, bir soru üzerine, eticaret yasası hazırlıklarına ilişkin, "Ticaret Bakanlığının eticaret yasa tasarısı hazırlığından haberdarız ancak yasa henüz görüşe açılmadığından detaylı yorum yapmam doğru olmaz. Ülkemizin ihracatta katma değeri ve döviz gelirlerini artırması için eihracat çok önemli bir fırsat. Mevzuatımızın yüzbinlerce işletmenin eticaret yapmasına imkan veren pazar yerlerinin yurt dışında büyümesini desteklemesinin, eihracatın gelişimi için de kritik olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.