Gırtlağındaki tümörden lazer cerrahisiyle kurtuldu
SAĞLIK
ZONGULDAK (AA) Zonguldak'ta gırtlak kanseri olan bir kişi, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde lazer teknolojisinden yararlanılarak yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
Ses kısıklığı şikayetiyle doktora giden 61 yaşındaki Ahmet D'ye gırtlak kanseri teşhisi konuldu.
BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde tedavisine başlanan hastanın gırtlağındaki tümör, lazer cerrahisiyle kanamasız şekilde temizlendi. Türkiye genelinde az sayıda uygulanan tedavi yöntemiyle sağlığına kavuşan Ahmet D, ameliyatını yapan Dr. Deniz Baklacı'ya ve ekibine teşekkür etti.
Baklacı, gazetecilere, hastalığın erken evrede teşhis edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Cerrahiyi planladık. Aslında iki teknik var; açık ve kapalı uygulanan teknikler. Bu hasta kapalı teknik için uygundu. Boyunda hiçbir kesi olmadan yapılan bir cerrahi. Ağızdan girerek yapıyoruz. Burada rutin konvansiyonel tekniklerimizden farklı olarak biz lazer kullandık. Lazerin avantajları kanamanın az olması, ödemin az olması, hastada herhangi bir soluk borusuna delik açılmadan cerrahinin sonlandırılıyor olması. Hastaneye yatış süresi, ağrısı, yeme yutma güçlüğünün diğer uygulamalara göre az olması tabii ki avantajdı. Bu cerrahilerden sonra hastaları yakın takibe alıyoruz. Ses ve gırtlak muayenesi yapıyoruz. Öncelikle hastaların bu tarz cerrahiler için uygun olması lazım."
Ahmet D. de kendisini iyi hissettiğini belirterek, "Hiçbir şeyim yok. Ağrım yok. Hocam ve ekibine çok teşekkür ederim. Ameliyatım çok başarılı geçti." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.