Fransa’da “güvenlik tasarısı” protestosuna polis müdahalesi
DÜNYAGöstericilerden Nadia: ”Eğer yasa (meclisten) geçerse vatandaşların hayatını riske atmakla kalmayıp aynı zamanda bu şiddeti ortaya çıkaran medyayı, basın mensuplarını da büyük ölçüde etkileyecektir”
PARİS (AA) Fransa’nın başkenti Paris’te, görevde olan güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi mecrada yayımlanmasını yasaklayan "genel güvenlik" yasa tasarısına karşı gösterileri düzenlendi.
Yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüşülmeye başlandığı saatlere yakın binlerce kişi parlamento binası yakınındaki SaintGermain bulvarında toplanarak tasarıyı protesto etti.
Aralarında hukukçu, basın mensupları ve sarı yeleklilerin de bulunduğu göstericiler ile Fransız polisi arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis kalabalığa gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.
Göstericilerden Nadia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polis şiddetine çokça sahne olan Paris'in banliyölerinin birinde yaşadığını söyledi.
"Ne yaşadığımızı biz biliyoruz ne yazık ki sık sık yaşıyoruz. Eğer yasa (meclisten) geçerse vatandaşların hayatını riske atmakla kalmayıp aynı zamanda bu şiddeti ortaya çıkaran medyayı, basın mensuplarını da büyük ölçüde etkileyecektir." diyen Nadia, bu bakımdan yasa tasarısının meclisten geçmemesi gerektiğine işaret etti.
Nadia, polislerin görsellerini çekme haklarının olduğunu ve bunun ellerinden alınmaması gerektiğini savundu.
"Onların (polislerin) görüntülerini çekmeliyiz, harika işler yaptıkları doğru fakat bazen taciz ve şiddet olaylarının olduğunu da inkar edemeyiz... Onların kim olduklarını ortaya çıkarmalıyız." diye konuşan Nadia, görüntü alma haklarının ellerinden alındığı takdirde güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin kanıtlanamayacağına dikkati çekti.
Nadia, "Medya bizi bilgilendirme işini yapamazsa güvende olamayız bu yüzden protestoya katıldım." dedi.
Öte yandan meçliste görüşmeleri devam eden tasarıya göre, terörle güvenlik güçleri şehir içindeki operasyon ve mücadelelerde video görüntü almanın yanı sıra "drone" kameralar da kullanılabilecek.
Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde polisin protestoculara karşı kullandığı şiddet görüntülenmiş ve sosyal medyada paylaşılmış, bunun üzerine polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı.
İlginizi Çekebilir
Afrika'da yerinden edilenlerin sayısı 15 yılda 3 katına çıktı
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi, Afrika'da ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 15 yılda 3 katına çıkarak 35 milyona ulaştığını açıkladı.
Lübnan ile Terör devleti israil arasında ateşkes antlaşması
ABD Başkanı Joe Biden'ın Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onaylamasının ardından duyurduğu ateşkes antlaşması yerel saatle 04.00 (Türkiye saati ile 05.00) itibarıyla yürürlüğe girdi.
UCM'den Netanyahu için tutuklama emri
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle katil Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Gazze'de kıtlık riski 'felaket' düzeyine ulaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı" dedi.