Filistinliler BM’ye bağlı yardım kuruluşu için ”finansal güvenlik ağı” oluşturulmasını istiyor
GÜNDEM
GAZZE (AA) Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) için "finansal güvenlik ağı" oluşturulması çağrısı yaptı.
Lübnan'ın önderliğinde başkent Beyrut'ta düzenlenen ve Ürdün, Suriye, Filistin, Mısır ve Arap Birliğinin katılımıyla gerçekleşen UNRWA İstişare Komitesi Toplantıları ile eş zamanlı olarak Gazze kentindeki UNRWA merkezi önünde eylem düzenlendi.
Gösteriyi düzenleyen Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi Üyesi Mazin eşŞeyh, katılımcılar adına yaptığı konuşmada, UNRWA'dan, bağış yapan ülkelerin tabanını büyütme, çok yıllı finansman planları ortaya koyma, sürdürülebilir mali destek sağlama ve acil durum programlarını genişletme yoluyla finansal güvenlik ağı oluşturmak için uluslararası toplumla birlikte çalışmasını istedi.
BM'nin UNRWA bütçesine önemli bir destek vermesi, ekonomik krizler ve bütçe açıklarından korumak için mali güvence sağlaması gerektiğini kaydeden Şeyh, uluslararası topluma ve Arap ülkelerine UNRWA'nın kendisine verilen yetkiye uygun olarak işlevini yerine getirmesine yardımcı olma çağrısında bulunduklarını söyledi.
UNRWA Genel Komiseri Philip Lazzarini'nin açıklamalarına tepki gösteren Şeyh, UNRWA'nın faaliyetlerini onun adına yerine getirecek uluslararası kuruluşların kurulmasını kabul etmediklerini dile getirdi.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, 23 Nisan'da Filistinlilere yönelik mesajında, UNRWA'nın yaşadığı mali krizin üstesinden gelinmesi için seçeneklerden birinin; BM içinde UNRWA adına ve onun yönlendirmesiyle hizmet sunacak ortaklıkların artırılması olduğunu ifade etmişti.
BM Genel Kurulu tarafından 1949'da kurulan UNRWA, Batı Şeria, Gazze, Kudüs, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de 5 milyondan fazla Filistinli mülteciye yardım sağlıyor.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.