Erzurum Valisi Okay Memiş’ten afet bölgelerine destek için yardım çağrısı:
GÜNDEM”Uzun süredir pandemiyle uğraşıyoruz ve çok zor bir süreç yaşıyoruz ama zor zamanda afet bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında olmak hem inancımızın gereği hem de toplumsal sorumluluğumuz. Ben de bu organizasyonun içerisinde olacağım ve sizlerin de desteğini bekliyorum” ”(Kovid19’la mücadele) Kendinizi şanslı grupta sayabilirsiniz ama Rus ruleti oynamayın, insan hayatıyla Rus ruleti ya da kumar oynar mı? Bu, insan hayatıyla kumar oynamak, yani aşı yaptırmamak hayatıyla kumar oynamak. İnsan hayatıyla kumar oynamaz” ”(Göçmen konusu) Toplumumuzun sabrının zorlandığının, asayişinin ve ekonomisinin olumsuz şekilde etkilendiğinin farkındayız. Şu anda dünya ülkeleri arasında nüfusuyla orantılandığında Türkiye Cumhuriyeti kadar göçmen barındıran ülke yok”
ERZURUM (AA) Erzurum Valisi Okay Memiş, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) afet bölgeleri için yürüttüğü yardım kampanyasına destek çağrısında bulunarak, "Zor zamanda afet bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında olmak hem inancımızın gereği hem de toplumsal sorumluluğumuz. Ben de bu organizasyonun içerisinde olacağım." dedi.
Valilik Toplantı Salonunda, Vali Memiş başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum müdürleri ve STK temsilcileriyle "Yangın ve Sel Yardım Kampanyası İstişare Toplantısı" düzenlendi.
Memiş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son bir ayda tarihinde karşılaşmadığı kadar doğal afetlerle karşılaştığını söyledi.
Erzurum'un özellikle kuzey ilçelerinin Doğu Karadeniz sınırında olduğu için sel riski bulunduğunu ifade eden Memiş, "En son Karadeniz'de yağan yağışlar Erzurum'u da etkiledi ancak buna rağmen herhangi bir can kaybı yaşanmadı." dedi.
Ekiplerin sel felaketine anında müdahale ettiğini aktaran Memiş, şunları belirtti:
"Batı Karadeniz'de yaşanan sel hadisesini ben hayatımda görmedim. Hem orman yangınlarından hem de selden devlet olarak çıkarmamız gereken dersler var. Devletin imkanları yeterli ve devletimiz vatandaşının yanında. Bununla birlikte Türkiye genelinde yardımlaşma seferberliği başlatıldı. Biz de bu konuda 'Erzurum olarak ne yapabiliriz?', bunu konuşacağız. Afet bölgesindeki kardeşlerimize yardım etmeyi düşünüyoruz. Uzun süredir pandemiyle uğraşıyoruz ve çok zor bir süreç yaşıyoruz ama zor zamanda afet bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında olmak hem inancımızın gereği hem de toplumsal sorumluluğumuz. Ben de bu organizasyonun içerisinde olacağım ve sizlerin de desteğini bekliyorum."
Göçmen meselesi
Göçmen konusunda Erzurum'un bir kavşak noktası olduğunu bildiren Memiş, ekiplerin sürekli görevi başında olduğunu anlattı.
Memiş, Afganistan'da yaşanan olaylardan dolayı göç kriziyle karşılaşıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bizim 9. Kolordu Komutanlığı sınırında Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van'a kadar olan alanda devlet tamamıyla sınırı duvarlar, tel örgülerle ve kameralarla kontrol altında tutuyor. Yakalanan, yakalayabildiğimiz ve yakalamak için de çaba sarf ettiğimiz göçmenleri uluslararası hukuka uygun bir şekilde işlemlerini yapıp uçakla geri gönderiyoruz. Şu anda Afganistan'da muhatabımız yok ama ona rağmen deport (sınır dışı) işlemlerine devam ediyoruz. Bu ülkenin vatandaşları olarak batının materyalist felsefesiyle hareket edip gelen insanları adeta bir eşya ve cansız nesne gibi değerlendiremeyiz. Toplumumuzun sabrının zorlandığının, asayişinin ve ekonomisinin olumsuz şekilde etkilendiğinin farkındayız. Şu anda dünya ülkeleri arasında nüfusuyla orantılandığında Türkiye Cumhuriyeti kadar göçmen barındıran ülke yok."
Kovid19'la mücadele
Kovid19 risk haritasında yüzde 65 aşılanma oranıyla yüksek riskli il (turuncu) kategorisinden, orta riskli il (sarı) kategorisine geçen kentte, bu tablo için vatandaşlara teşekkür eden Memiş, "mavi" kategoriye geçmek için yüzde 75 birinci doz aşılamaya geçmeleri gerektiğini belirtti.
Ekiplerin kapı kapı dolaşığını vurgulayan Memiş, şunları aktardı:
"Kentte 50 yaş üstündeki aşılama durumumuz iyi ama biraz daha gençlere doğru gelince aşılamada bir defans görüyoruz. Sosyal medyada da çok aşı aleyhtarı insanlar var ve bunların arasında şaşılacak derecede doktorlar da var. Şu anda Erzurum'da günlük vaka sayılarımız çok arttı ve geçen seneki sayılara yaklaştık. Hastanemizdeki yoğunlukta arttı. Şu anda 300'ün üzerinde yatan hastamız var ve bunların yüzde 98'i aşılanmamış ya da iki doz aşısı yaptırmamış kardeşlerimiz. Bunun genci ya da yaşlısı yok, 27 yaşında bir sağlık çalışanı entübe. Kendinizi şanslı grupta sayabilirsiniz ama Rus ruleti oynamayın, insan hayatıyla Rus ruleti ya da kumar oynar mı? Bu, insan hayatıyla kumar oynamak, yani aşı yaptırmamak hayatıyla kumar oynamak. İnsan hayatıyla kumar oynamaz. Kovid19 olmadan önce bana sorsaydınız 'aşının muhtemel yan etkilerini mi Kovid19 olmayı mı tercih ederdiniz' diye, ben aşının muhtemel yan etkilerini seçerdim ki aşının muhtemel yan etkisi de yok."
Toplantı, katılımcıların yardım kampanyasına destek olmaları ve nasıl katkı sağlayacakları konusunda bilgi alışverişinde bulunulmasıyla sona erdi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?