Dünyanın ilk hastanesi tam 817 yaşında
SAĞLIKDünyanın ilk Hastanesi ve tıp merkezi olarak bilinen Gevher Nesibe Şifahanesi hakkında bilgileri derledik. 14 Mart Tıp Bayramı'nda gezilecek yerler kapsamında Gevher Nesibe Şifahanesi'ni gezmek isteyenler için işte detaylar:
Gevher Nesibe Şifahanesi Selçuklu Hükümdarlarından II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan tarafından vasiyet edilen ve ağabeyi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. 1206 yılında inşa ettirilen tıp bilimlerin öğretildiği 817 yıllık Dünyanın ilk hastanesi olan Gevher Nesibe Şifahanesi bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezi olarak bilinir.
Gevher Nesibe Şifahanesi nerede ? Kayseri'de bulunan Selçuklu mimarisi Gevher Nesibe Şifahanesi konumu için tıklayınız: Gevher Nesibe Şifahanesi
Gevher Nesibe Şifahanesi, Gevher Nesibe Darüşşifası, Gevher Nesibe Sultan Medresesi ve Çifte Medrese olarak da bilinir.
Tıp Bayramı'nda gezilecek Gevher Nesibe Darüşşifası hikayesi ise şöyledir; Gevher Nesibe Sultan saray başsipahisine aşık olmuş ve ağabeyi l. Gıyaseddin Keyhüsrev evlenmelerine izin vermemiştir. l. Gıyaseddin Keyhüsrev, başsipahiyi savaşa göndermiş ve savaşta ölmesine neden olmuştur. Bunun üzerine hastalanan Gevher Nesibe, ölmeden önce ağabeyine kendi adına insanların ücretsiz yararlanabileceği bir şifahane yaptırmasını vasiyet etmiştir. Duruma çok üzülen 1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1204-1206 yılları arasında dünyanın ilk hastanesi olarak bilinen şifahaneyi yaptırır.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.